Напълно ще бъдат спрени и доставките за френската компания „Анжи”

Русия отново спря подаването на газ по основната тръба към Европа. От Москва казват, че се налага ремонт на „Северен поток 1” до 3-ти септември. В Европа подозират, че това е само претекст и целта е да бъде задълбочена кризата на енергийния пазар и перспективите за рецесия на Стария континент.

Държавната руска компания обясни, че ще ремонтира „Северен поток” три дни. Дейностите се извършват от „Газпром”, за разлика от спирането за профилактика преди месец, когато работата вършеше компанията, поддържаща тръбата. На Запад не вярват, че ремонт изобщо се налага. Франция и Германия отново обвиниха руснаците, че използват газа като инструмент за натиск и манипулация.

„Не разбираме каква техническа нужда има от този нов ремонт от Русия. Но в момента Германия е по-добре подготвена. Попълнихме хранилищата и получаваме доставки от Норвегия, Холандия, Белгия и скоро от Франция. Смятам, че засега ще се справим”, коментира директорът на федералния регулатор за газ, ток и телекомуникации Клаус Мюлер.

Германия ще се справи, но само ако Русия възстанови подаването след трите дни прекъсване. Никой не знае дали това ще стане. Другата най-сериозно засегната страна от намалените доставки е Италия. Фабрика за керамика край Перуджа е отличен пример как се отразява кризата. Вместо в 9 сутринта, работниците идват още по тъмно. Така работят на по-евтината нощна електроенергия и пестят от климатиците, защото е по-хладно.

„Поради непрестанното увеличение на цените на газа и електричеството, не можехме да продължим да работим, както досега. Наложи се да направим нова, суперранна смяна. За съжаление, това се отразява на работниците”, обясни мениджърът на фабриката Лоренцо Джорнели.

Намаляването на доставките от Русия започна месеци преди началото на войната в Украйна. Заедно с повишеното търсене след края на мерките срещу пандемията, това доведе до драстично поскъпване на газа. Спирането на „Северен поток 1” съвпадна с посещението у нас на бившия държавен секретар на Съединените щати Майк Помпео. Той беше поканен от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, за да говори за газовата криза и енергийната независимост на България.

„От всички оръжия, които има Путин, войската не е най-мощното. Най-мощното е енергията”, подчерта Помпео.

Според него България трябва да преразгледа решението да не се добива шистов газ. Бившият директор на ЦРУ смята, че той може да бъде реална алтернатива на доставките от чужбина.

„Въпросът с енергийната независимост е решаващ за бъдещето на България. Европа трябва да премине към устойчив модел и България трябва да има ключова роля в този преход”, смята Помпео.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.