Той показа мъглявината Тарантула

Телескопът „Джеймс Уеб” предостави удивителни изображения на мъглявината Тарантула - космически регион, където звездите се раждат с шеметна скорост и чиито снимки ще допринесат да се задълбочат научните познания за формирането им, предаде Франс прес.

Телескопът „Джеймс Уеб” засне екзопланета извън Слънчевата система

Наречена Тарантула заради формата на своите облаци от газ и прах, мъглявината се намира „само” на 161 000 светлинни години, се посочва в изявление, направено от НАСА. Това е най-големият и най-светъл звездообразуващ регион от цялата група галактики в близост до Млечния път и е дом на най-горещите и масивни звезди, познати на науката. 


​Поради тази причина мъглявината Тарантула отдавна е основна цел за учените, изследващи процеса на звездообразуване. Въпреки това предоставените от космическия телескоп „Джеймс Уеб” изображения разкриват нови подробности, включително хиляди млади звезди, които досега са останали невидими за очите на предшествениците му.

Няколко научни инструмента на „Джеймс Уеб” са използвани за заснемането на изображения на мъглявината при различни дължини на вълната. 

Телескопът "Джеймс Уеб" засне още по-детайлни изображения на Юпитер (ВИДЕО)
                        
В центъра на изображението, направено от инструмента NIRCam, който работи в близката инфрачервена област, се вижда струпване на млади и много ярки сини звезди.

Друг инструмент, NIRSpec, е успял да различи звезда, която току-що се е появила от своя стълб от прах, като същевременно е запазила облак около себе си - етап от формирането ѝ, който не може да бъде наблюдаван без изключителните възможности на телескопа „Джеймс Уеб”. Преди това изследователите са смятали, че тази звезда всъщност е по-стара и в по-напреднал стадий


„Звездообразуващите региони в нашата галактика Млечен път не произвеждат звезди със същата бърза скорост като мъглявината Тарантула и имат различен химичен състав”, обясняват от НАСА.

Химичният ѝ състав следователно представлява голям интерес за изследователите, тъй като е сходен с регионите, където са се формирали звездите, когато космосът е бил само на няколко милиарда години и най-важният процес е бил звездообразуването.  

Телескопът "Джеймс Уеб" ще търси облаци от скъпоценни камъни на екзопланети

Изстрелян в космоса миналата Коледа и напълно функциониращ само от няколко месеца, телескопът „Джеймс Уеб” извършва своите наблюдения на 1,5 милиона километра от Земята.

Според американската космическа агенция това инженерно бижу „едва започва да пренаписва историята на звездното сътворение”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА