Коментар на Диана Русинова и Владимир Тодоров

След поредната жестока катастрофа с един загинал и осем ранени – какво може да се направи, за да спре войната по пътищата?

Във вторник вечерта в Панчарево автомобил излезе в насрещното и удари челно друга кола, а в тях се заби и трета. Загина шофьорът на първия автомобил – 33-годишен мъж, глобяван многократно за нарушения на пътя.

Чакат се пробите за алкохол на шофьорите, но според запознати има подозрения, че причинителят на сблъсъка е бил пиян.

„Изводът е, че в крайна сметка системата не работи. Санкционната политиката на държавата и остарялото законодателство не позволяват пътните хулигани да бъдат наказани. Говорим за това бързо и ефективно да се събират глобите”, заяви Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Според Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики трябва да се мисли и за политики, насочени към превенцията. „Например терапии за такива водачи, които очевидно нарушават закона, да им се помогне да спрат да правят това. Щом два пъти е седнал зад волана след употреба на алкохол, ясно е, че и трети път ще го направи”, коментира Диана Русинова. „Преди да глобяваме, трябва да работим с тези хора. Едва когато видим, че няма да се поправят – тогава санкции, всякакъв вид санкции има, дори и затвор”, коментира Русинова.

Относно състоянието на пътищата, Владимир Тодоров обясни, че пред отговорните институции са посочени 70-80 проблемни места, на които постоянно стават катастрофи, на едни и същи места.

„АПИ, Пътната полиция, общините ги знае тези места. Има паметни плочи там. Винаги отговорът е, че няма пари и ще се планира за следващата година”, каза Тодоров.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Ина Григорова