Сърдечни заболявания, рак и диабет причиняват фатален край в повече от половината от случаите

Неинфекциозните болести като сърдечни заболявания, рак и диабет са причина за 74% от смъртните случаи в световен мащаб и ограничаването на рисковите фактори може да спаси живота на милиони хора, заяви СЗО.

Докладът на здравната агенция на ООН показва, че т.нар. незаразни болести, които често са предотвратими и са причинени от нездравословен начин на живот или лоши условия, убиват 41 милиона души всяка година, включително 17 милиона на възраст под 70 години.

Сърдечните болести, ракът, диабетът и респираторните заболявания вече са повече от инфекциозните болести като основни убийци в световен мащаб, се казва в доклада, озаглавен "Невидими числа".

"На всеки две секунди някой на възраст под 70 години умира от незаразни болести", заяви пред репортери в Женева Бенте Микелсен, ръководител на отдела на Световната здравна организация, който следи за тези болести. "И все пак за незаразните болести се изразходва минимална част от вътрешното и международното финансиране. Това е истинска трагедия."

СЗО: Светът досега не е бил в по-добра позиция да сложи край на пандемията

Неинфекциозните болести са не само най-големите убийци в света, но и оказват сериозно въздействие върху начина, по който хората преживяват инфекциозните болести, както показа пандемията от Ковид-19. Хората, живеещи с незаразни болести като затлъстяване или диабет, са изложени на по-голям риск да се разболеят сериозно и да умрат от вируса, се казва в доклада.

"Данните показват ясна картина. Проблемът е, че светът не гледа към нея", се предупреждава в доклада.

Противно на общоприетото схващане, тези болести, свързани с "начина на живот", не са проблем предимно на богатите страни. Цели 86% от преждевременните смъртни случаи от незаразни болести в световен мащаб се случват в страните с ниски и средни доходи, се казва в проучването. Това прави справянето с проблема не само здравен въпрос, но и въпрос на "справедливост", каза Микелсен, като посочи, че много хора в по-бедните страни нямат достъп до превенцията, лечението и грижите, от които се нуждаят.

Други 8 милиона смъртни случая се дължат на нездравословно хранене, което означава или твърде малко, или твърде много, или твърде некачествени храни, се казва в доклада.

Вредната употреба на алкохол, която наред с другото причинява цироза на черния дроб и ракови заболявания, убива около 1,7 млн. души годишно, а липсата на физическа активност е причина за около 830 000 смъртни случая.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БГНЕС