„Това беше едно чудесно приключение за мен”, сподели той

Роджър Федерер се сбогува с професионалния тенис с емоционален мач на турнира „Лейвър Къп”, в който швейцарецът и неговият добър приятел Рафаел Надал загубиха с 6:4, 6:7(2), 9:11 срещу Джак Сок и Франсис Тиафо. 

СНИМКИ ОТ ПОСЛЕДНИЯ МАЧ НА ФЕДЕРЕР

Двубоят пред препълнената зала О2 в Лондон бе много интензивен и оспорван, а в паузите тишината бе нарушавана от многобройни подвиквания от трибуните с посланието „Обичаме те, Роджър”.

Роджър Федерер обяви края на кариерата си (ВИДЕО+СНИМКИ)

41-годишният швейцарец и тримата му колеги на корта удържаха сервисите си в първите девет гейма на двубоя, а първият пробив дойде в решаващия десети. Джак Сок сгреши при атака на мрежата и по този начин Надал и Федерер не само записаха първи пробив, а и взеха последния първи сет в кариерата на „Маестрото” с 6:4.

Федерер взе първия си сервис-гейм в началото на втория сет, а Надал се размина от неприятно воле в главата след висок удар от форхенд на Тиафо. Испанецът обаче даде ранен пробив за представителите на Отбора на света, а неговият швейцарски съотборник пропиля две разигравания за рибрейк с форхенди зад основната линия.

Надал и Федерер върнаха пробива в шестия гейм и двата отбора останаха равни до 11-ия, в който Тиафо и Сок взеха ранна преднина и получиха три разигравания за нов спечелен сервис-гейм на легендарните европейци. Това не се случи и се стигна до 40:40. При допълнителните разигравания Федерер отрази още две възможности, Тиафо изпрати една топка в ръцете на щастлив фен, а друга на Сок в мрежата приключи гейма за 6:5.

Серина към Федерер: Добре дошъл в клуба на пенсионираните

Сок и Тиафо изравниха в следващата част и така се стигна до тайбрек, който представителите на Отбора на света спечелиха със 7:2 и изравниха резултата.

В решаващия тайбрек Федерер и Надал спечелиха първите три точки и залата избухна в аплодисменти, но представителите на Отбора на света не само изравниха, а и поведоха с 5:4 след две брилянтни отигравания на Сок на мрежата. Той първо блокира воле на близка дистанция от Надал, а моментално след това спря удар право към носа си с ракета пред лицето, изпратила топката обратно за точка. Европейците обаче изравниха, а ас на Федерер им даде отново предимство за 6:5.

Отборът на Европа стигна до първия мачбол при 9:8, но сервисът на Федерер не проработи и Тиафо и Сок стигнаха до два поредни минипробива. Последва и възможност за двамата американци, които грабнаха шанса и спечелиха с 11:9.

Надал за края на кариерата на Федерер: Иска ми се този ден никога да не беше идвал

„Ще минем през това нещо някак, обещавам”, каза Федерер през безспирни сълзи в интервюто край корта.

„Беше страхотен ден и се радвам, че съм тук, сериозно. Насладих се на този мач, тъй като всичко в него бе за последно. Тук съм с фенове, приятели и семейство, така че няма как да не бъда щастлив. Мачът също бе страхотен”, добави легендарният тенисист.

„Искам да благодаря на целия отбор, който пътува с мен из целия свят. Беше страхотно да играя с тях за „Лейвър Къп” през годините. Благодаря ви! Не очаквах кариерата ми да бъде такава. Просто исках да играя тенис, а вижте днес къде сме. Това беше едно чудесно приключение за мен”, сподели още той.

„Благодаря на абсолютно всички по целия свят за това, което ми дадоха през годините. Жена ми (Мирка) можеше да ме спре преди години, но не го направи. Позволи ми да играя дотогава, докато искам да го правя. Благодаря ти за това! Нямаше да бъда тук и без родителите ми, така че благодаря и на тях. Благодаря на всички Ви за тази фантастична вечер”, заяви емоционален Федерер.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА