Това е едно от решенията, взети на срещата на министрите на НАТО, които засягат страната ни, обясни бившият военен министър

Три решения, взети на двудневната среща на министрите от страните-членки на НАТО, засягат пряко страната ни. Това обясни в предаването „Твоят ден” бившият военен министър Ангел Найденов.

„Първото е за подобряване на координацията и дългосрочното планиране и съвместното придобиване на военно оборудване. Част от тази инициатива е и създаването на противовъздушната отбрана – „Железен купол”, обясни Найденов.

„Второто решение е за попълване на оръжейните запаси на всяка страна-членка на НАТО. България ще трябва да засили производството си и да попълни запасите в складовете на българската армия”, обясни Найденов.

НАТО обсъжда възможностите за осигуряване на средства за ПВО за Украйна

По думите му България ще трябва да намери своето място в производството на тези системи, които ще осигурят противовъздушната и противоракетната отбрана на страните от Алианса.

„Третото решение е за увеличаване на разходите за отбрана. Това фигурира в плановете на страните членки от 2014 г.”, припомни бившият военен министър. И обясни, че става въпрос за 2% от БВП. България обаче ще изпълни това чак през 2024 г. В момента само 11 страни-членки покриват това изискване.

„Предстоят ни огромни разходи”, каза Найденов. И посочи например средствата за втората партида F16, или реализацията на проекта за новите бронирани машини.

„В тези 13 приоритетни проекта, разработени от сегашното ръководство на МО, фигурира и закупуването на нови ПВО системи”, обясни Найденов.

Той припомни, че страната ни има добре развити предприятия във военната индустрия за производство на боеприпаси, стрелково въоръжение, сглобяване и производство на част от системите, необходими за специализирани бойни машини.

Ангел Найденов коментира и взривяването на Кримския мост.

„Липсват каквито и да е доказателства за съпричастност на България или български служби към взрива на моста. Липсват смислени потвърждения за преминаването на контейнера с взрива през българска територия. Очевидно българските власти реагираха бързо и адекватно. Оттук нататък без каквито и да е солидни доказателства, не виждам причина България да търси трескаво отговори на всичко, което се появява като пропагандни тези в руските медии”, каза Найденов.

Относно последвалите удари срещу Украйна: Найденов каза: „Очевидно Русия се нуждаеше от демонстрация на брутална сила с оглед на неуспехите, които търпеше последните седмици. Беше направен опит да се реабилитира руското министерство на отбраната предвид на силното напрежение след отстъплението от региона на Лиман”, каза Найденов. „Вероятно се търсеше някакво съвпадение на масираните удари с встъпването на длъжност на генерал Суровикин”, коментира още Ангела Найденов.  

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.