След тях новите 240 пристъпиха към първата си задача - изборът на председател

Желанието на ГЕРБ за намиране на допирни точки и абсолютното решение на “Продължаваме Промяната” да влязат силно в ролята си на опозиция пролича още при политическите декларации, които бяха прочетени от парламентарната трибуна.

В 09:00ч. тази сутрин, 48-ият парламент официално започна работа. Пътят на новите депутати започна с доайена в този парламент - Вежди Рашидов. С обещание да се водят от интересите на народа, депутатите положиха клетва. 

Химнът на Европейския съюз не беше уважен от депутатите на “Възраждане”. 

Още в първите минути на новия парламент от ГЕРБ-СДС отвориха вратата за диалог с другите за ново правителство.

ГЕРБ ще подкрепи предложението на ДБ за ротационно председателство на парламента

“Резултатът предполага взаимодействие между партиите, които през последните години са се конфронтирали остро. Времето за противопоставяне изтече. Политическа смелост означава да се разделим с опорните точки”, каза от парламентарната трибуна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

От “Продължаваме Промяната” решиха да не прекрачват прага на тази отворена врата. И останаха твърдо в опозиция. 

“Вместо безпринципна диалогичност избираме да сме коректив. И няма да предадем доверието на тези половин милион, които гласуваха за нас”, каза Кирил Петков от ПП.

Пак за отговорности и диалог заговориха от ДПС. 

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА ПАТОВА СИТУАЦИЯ: Парламентът без председател (ОБЗОР)

“През последните 12 години единствено ДПС беше истинска опозиция на ГЕРБ. Много е лесно да кажеш, че избирателите са ти отредили място на опозиция. Ние от ДПС сме честни пред себе си. Готови сме на диалог”, заяви и лидерът на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ. 

Не диалог, а съдбата на държавата беше поставена на масата от “Възраждане”.”Душевна леност и деградация - всичко това пише смъртната присъда на нашата държава. Време е да бъдем управлявани от мъже, не от мижитурки”, призова Костадин Костадинов. 

ОТ БСП отново казаха “не” на бъдещо управление с ГЕРБ- СДС. “Искам тези от властта с пълните чекмеджета да поканят тези от площада с празните чекмеджета да водят диалог”, цитира Нинова президента Румен Радев. “Е, няма как да стане”, категорична бе тя. 

Депутатите ядосаха Рашидов: Пълен майтап, като ви слушат отвън (ВИДЕО)

Път към новите избори видяха от “Демократична България”. “Фундаменталната причина в това да не може да се сформира правителство е проблемът с корупцията”, каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

Новобранците в 48-ият парламент - “Български възход”, напомниха на колегите си защо са там. “Българският народ ни прати тук, за да търсим решения, а не да го занимаваме с нас”, каза Стефан Янев. 

След декларациите, новите 240 пристъпиха към първата си задача - изборът на председател. И попаднаха в юридически лабиринт без изход.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.