Не приема мотивите за масовите рокади в СДВР

Работех 10 години с началниците на РПУ-тата в София и знам колко са сериозни и отговорни. Това заяви пред БНР комисар Тенчо Тенев, бивш началник на „Пътна полиция“ към СДВР.

Комисар Тенев заяви, че ще съди министъра на вътрешните работи. Заканата идва, след като вчера вътрешният министърът Иван Демерджиев смени 7 от 9-имата шефове на столични районни управления с мотив, че не са организирали добре работата си и е имало слаб контрол.

Вътрешният министър обяви рокади в МВР заради случая „Семерджиев“

„Колежката от 5-о РПУ, под чието ръководство беше заловен Георги Семерджиев, не вярвам да е осъществявала чадър и да липсва контрол. На него му беше направен обиск, след който бяха открити големи количества наркотици, беше съставена преписка и всичко беше дадено на прокуратурата“, заяви Тенев.

Доскорошния катаджия №1 не приема твърденията за слаб контрол върху подчинените си по случая "Семерджиев".

Пенсиониралият се Тенев изтъкна функциите на служебното правителство – то се назначава, за да бъдат проведени честни избори. „Вчера чух от главния секретар изрази като „политическото и професионалното ръководство на МВР“, каза комисар Тенев.

Четирима полицейски шефове осигурявали „чадър” над Семерджиев

“Служебният кабинет не е политически“, изтъкна той и припомни, че именно по време на служебното правителство, водено от Гълъб Донев, бяха сменени доста висши полицаи в цялата страна. Според Тенев те са работили добре при предишните избори и подобен ход е необясним.

„Някой дава лъжлива информация на министъра и той не може да оцени правилно хората, които работят в системата на МВР”, смята комисар Тенев. 

"Началникът на РПУ излиза виновен за всичко и за всички. Той не може да стои до 400 души и да следи какво прави всеки от тях. Има йерархия и всеки знае какви са неговите задължения", обясни бившият шеф на КАТ.

Тенчо Тенев: Докато бях началник, докладвах за Семерджиев на прокуратурата два пъти

„Не мисля, че директорът на СДВР е човекът, който предлага новите началници на РПУ-та”, каза още Тенев. И допълни, че не приема обясненията за смяната на бившия шеф на ОДМВР-Кюстендил Светослав Григоров.

„Преди известно време имаше задържани политически лица, които бяха нарушили закона в неговата дирекция. Той си е свършил добре работата. Познавам и бившия директор на ОДМВР – Хасково. Не знам защо се сменят такива почтени служители“, допълни Тенев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook