Разговорите продължиха малко повече от час

Втори етап от консултациите за кабинет при президента. Днес за среща с държавния глава Румен Радев на “Дондуков” 2 дойдоха от “Продължаваме Промяната”.

Разговорите продължиха малко повече от час. Резултатът от тях - партията няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ. Коментарите на другите политически сили в парламента пък, сочат, че все по-сигурно се върви към нови предсрочни избори. 

На този фон - служебният кабинет ще предложи на депутатите да удължат действието на досегашния бюджет, вместо да внася нов. 

Без правителство на всяка цена, но с опит да се намери компромис в името да го има, поиска президентът от “Продължаваме Промяната”.

Радев пред ПП: Ще държа да изчерпим докрай опциите за съставяне на кабинет

“Искам да разбера нагласата ви за диалог с другите и готови ли сте да подкрепите първия мандат и ако стигне при вас, както ви се полага”, каза Радев. 

В отговор Кирил Петков заяви, че от ПП са готови да говорят за първия мандат за 16-те техни политики, но бе категоричен, че няма да подкрепят мандат на ГЕРБ. 

“Ако вторият мандат дойде при нас, ще направим всичко прозрачно, но няма да правим безпринципни договорки, с който и да е, от който и да е мандат”, категоричен бе Петков. 

Той припомни, и че сега ред за кабинет имат първите – ГЕРБ-СДС. 

“Да успее да направи това, което ние успяхме да направим”, призова Петков и допълни “Не става с лозунги и медийни изяви”.

Борисов: Единственият начин да има правителство е чрез контактни групи

“Не става и с контактьори. Много добре ги познаваме, но позицията на контактьор не съществува в българската политика”, допълни Асен Василев.

Така вторите в парламента отговориха на ГЕРБ за новата покана за разговори с контактни групи. 

Час след началото разговорът между „Продължаваме Промяната” и президентът приключи.

“Ние ще бъдем най-предвидливата опозиция за мандатоносителя и те ще имат лукса да знаят по кои политики ще ги подкрепим и по кои няма”, коментира Кирил Петков.

Консултациите при президента продължават. Остават още 5 партии. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.