Те настояват за достойно заплащане

Служители на Спешна помощ в цялата страна излязоха на протест. Точно в 12 часа на обяд сирените и светлините на линейките у нас бяха включени с искане за по-високи заплати, повече специалисти в центровете за спешна помощ, както и промяна в категорията им на труд. Недоволството беше наречено „мълчалив, но оглушителен” протест. 

Според работещите в системата те редовно полагат извънреден труд, който се заплаща по един лев на час. От Министерството на здравеопазването признават, че има заложени допълнителни пари в бюджета, но всичко зависи от финансовото ведомство. Протестът на медиците ще продължи всеки ден до неделя.

„Настояваме за категорията на труд. На първо място, за увеличаване на заплатите. За увеличаване купоните за храна. Които не са мърдали години наред”, каза Силвия Иванова, която работи като медицинска сестра в Горна Оряховица.

Вербалната и физическа агресия срещу медиците са част от проблемите, които отказват млади хора да започнат работа в спешните центрове. В София на всеки 20 секунди се получава сигнал за нужда от спешен екип, а персонал не достига.

„Към следващия бюджет сме предвидили също увеличаване на заплатите не само на спешните медици, а и на регионалните здравни инспекции. Нашите разчети са предоставени в Министерството на финансите, за да го съобразят с новия бюджет – надявам се, те ги приеха”, каза зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов. В края на септември кабинетът отпусна допълнителни почти 10 млн. лв., които трябваше да отидат именно за спешната помощ. Така лекарите ще получават с 600 лв. повече, фелдшерите - с 400, а медицинските сестри - с 350 лв. Допълните пари бяха осигурени от 1 октомври до края на годината.

На този фон 136 медици от болницата в Добрич са заплашени да останат без работа, след като директорът на лечебното заведение заведе дело срещу тях. Според ръководството предупредителните стачни действия от 13 октомври са в разрез със Закона за уреждане на колективния трудов спор.

Ако заплатите на медицинските сестри не се увеличат до 1500 лв., както е записано в колективния трудов договор, ефективна стачка ще започне на 10 ноември. А ден по-рано е насрочено делото в съда.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.