Димитрина Попова не е съгласна, че само един човек е отговорен

Съпругата на загиналия пилот Валентин Терзиев - с първи официален коментар пред медиите, след като беше посочен конкретен виновен за трагедията край Шабла.

Димитрина Попова не е съгласна, че само един човек е отговорен и посочи още имена на няколко висши военни.

Година и половина след последния полет на майор Валентин Терзиев, съпругата му Димитрина не може да приеме, че виновният за смъртта на летеца е само един - обвиняемият вече полковник Методи Орлов.

“Според мен има още много доста отговорни, а след като са отговорни са и виновни, но не виждам защо тези имена стоят в сянка”, коментира Попова. 

Радев за убития полицай: Трябва да има възмездие

По думите й отговорни за фаталния край са още командирът на ВВС генерал майор Димитър Петров, заместникът му Петьо Мирчев, шефа на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Николай Русев и полк. Юрий Луканов, зам-началник на щаба на ВВС.

“Полковник Юрий Луканов е по-отговорен за действието и изпълнението на задачата,  като най-отговорен и ръководител на учението ген. Димитър Петров, защото е негова отговорността да следи провеждането на цялостното учение и на подготовката,, която аз все още не знам дали е била въобще обект на разследване”, каза още Попова.

Съпругата на подполк. Терзиев: Има по-отговорно лице, което изобщо не е разследвано

Лаконично министърът на отбраната Димитър Стоянов отговори на критиките.

“Обвинение повдига българската прокуратура, не който и да е друг български гражданин. Организацията на провеждане на едно учение не е работа на цивилни граждани, а е работа на военното ръководство, то си е свършило работата”, заяви Стоянов. 

Резултатите от разследването коментира и бившият военен министър Георги Панайотов. Според него обвинението на прокуратурата не противоречи на доклада на военната полиция, който беше изготвен след катастрофата.

Военна прокуратура за инцидента край Шабла: Установени са причините

 “Заключението на доклада е, че основната причина за трагедията, за инцидента, е загуба на пространствена ориентация, но като съпътстваща причина бе посочена неправилна оценка на риска от групата за бойно управление. Прокуратурата е повдигнала обвинение, което изцяло е обвързано със съпътстващата причина за трагедията. Ако има вина, трябва да има възмездие”, каза Панайотов.

Всички виновни да си понесат последствията, се надява и Димитрина.

“Военните работят по строги правила. Това няма как да бъде скрито, но може да бъде подправено”, категорична е Попова. “Аз май съм единственият човек, който вярва в съдебната система. Надеждата умира последна. Надявам се, че делото ще влезе в съд!”, каза още тя. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.