Той публикувал фалшив видеоклип, в който обвинява мигрант в изнасилване

Служител на испанската жандармерия е осъден на 15 месеца затвор заради разпространението на дезинформация. В Twitter той публикувал фалшив видеоклип, в който обвинявал мигрант в изнасилване. Това е едно от първите подобни дела в страната, съобщава БТА.

Подсъдимият и прокуратурата постигнаха споразумение малко преди началото на процеса в Барселона, където се гледаше делото. Първоначално обвинението пледираше за две години затвор, но съдът постанови по-лека мярка - 15 месеца лишаване от свобода и глоба в размер на 1620 евро. Тъй като присъдата е по-малка от две години и е първата, налагана на мъжа, тя вероятно ще бъде коригирана, за да се избегне изпращането му в затвора.

Веднага след обявяването ѝ Испанската жандармерия (Гражданската гвардия) започна дисциплинарно производство срещу обвиняемия. Според прокуратурата служителят и преди е публикувал расистки и ксенофобски послания. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА