В него учат деца без финансови възможности

Седмица преди Коледните празници ще ви срещнем с деца и техните учители, които мечтаят за нещо много простичко – да учат и да се развиват. Те са малко по-специални, тъй като са възпитаници на единственото у нас училище за занаяти и изкуства за деца без финансови възможности. То се намира във великотърновското село Русаля. В навечерието на празника там се организира благотворителен търг за деца, които рисуват върху стъкло. Основателите на учебното заведение са актьорите Анимари Димитрова и Златко Златков.

„В началото се гледаше скептично на идеята. Какво значи безплатно училище за бедни и талантливи деца, от къде ще се вземат пари, как ще се намерят хора, как ще се случва това?”, разказа Анимари.

„Много сме щастливи, че трудът ни се отплати. Показахме, че този модел работи”, каза Златко.

Първоначално училището започна като начално, но след това се преобразува в основно. Първите възпитаници вече са в средни училища и гимназии. Веднъж излезли от село Русаля тези деца се борят с различни трудности, но Златко и Анимари са насреща с идеи за личностно развитие.

„Решили сме да потърсим лични спонсори за всяко едно от децата”, обясни Анимари Димитрова.

Вече порасналите деца от училището за занаяти и изкуства получават и признания за своя труд. Голямата мечта на Златко и Анимари е училището им да се разрасне и стане средно.

„Борим се за това. Имаме готов архитектурен проект и одобрение от Община Велико Търново да строим. Чакаме парите”, обясни Анимари.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.