Предложението на БСП за увеличение на МРЗ беше отхвърлено

Ден преди депутатите да излязат в коледна ваканция, парламентът се захвана с ударна работа върху Държавния бюджет. 

Пленарният ден беше удължен до окончателното одобряване на финансовата рамка и удължаването на Бюджет 2022 г. 

Изненадващо обаче, депутатите не допуснаха да се разглеждат в зала повечето спорни моменти. въпреки силните заявки и политическите обещания, народните представители решиха - няма да разглеждат идеите за скок на минимланата заплата и увеличение на данъчните облекчения  за деца.

Удължаването на бюджета: Очакват се спорове за минималната работна заплата

Удължаването на бюджета започна на висока скорост.

Още в началото на дебатите от БСП поискаха размерът на минималната работна заплата да се увеличи и в Бюджета до вече приетите на първо четене 850 лева.

“До юни можем да стоим със замразени доходи. Обричате хората на глад и обедняване поне половин година, ако няма правителство”, заяви от парламентарната трибуна председателят на БСП Корнелия Нинова. 

Подкрепа за разглеждането на предложенията дойде от "Продължаваме промяната"

“Всички направени предложения трябва да бъдат разглеждани, защото правителството не внесе бюджет и това е единственият начин”, каза съпредседателят на ПП Асен Василев. 

Кабинетът отпусна 10 млн. лева за техническата подготовка по въвеждане на еврото

"Демократична България" и ГЕРБ не се съгласиха с това.

“Нашата цел е дефицитът да бъде овладян, България да стане член на еврозоната, да влезем в Шенген, защото този популизъм, който е тръгнал, може да унищожи всичко”, каза Мартин Димитров от ДБ.

“За пръв път имаме намаление от 25 години на покупателната способност... Не знам това популизъм ли е или бюджетна шарлатания”, каза Красимир Вълчев от ГЕРБ.

Служебният премиер Гълъб Донев също дойде в пленарната зала, а левицата още веднъж поиска по-висока минимална заплата.

“Нямам раздвоение на личността. На 11 ноември, като ви казах, че служебното правителство не трябва да провежда дългосрочни политики - включително политиката по доходите и предложения за нов размер на МРЗ - все още очаквах в здравия разум на НС да се направи коалиция, която да застане зад едно редовно стабилно правителство”, каза служебният премиер Гълъб Донев. 

На това Корнелия Нинова отговори с призив: “Кажете на вашия патрон да започне да раздава мандати и може да има правителство”.

Равносметката - както и в ресорната комисия, така и в зала, депутатите не допуснаха разглеждането на идеи като скок на минималната заплата и по-високи данъчни облекчения за деца с мотива, че заради липсата на бюджет няма откъде да дойдат допълнителните средства.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.