Кулминацията на тържествата е в родния му Калофер

България чества 175 години от рождението на поета революционер Христо Ботев. Кулминацията на тържествата е в родния му град Калофер, където се състоя митинг-поклонение.

Ботев е в живота на Ася Николова от 32 години. Всеки ден по няколко пъти среща погледа му от портретите в къщата музей, в която работи като директор. Има редкия шанс да се докосва да единствените запазени и до днес лични вещи на Ботев, които нарича светини.

„Ставаш различен, когато вземеш в ръце часовника на Ботев, отмервал неговите проблеми, пристрастия, страсти в целия му жизнен път, защото този часовник му е подарен от баща му, когато тръгва да продължи образованието си”, обясни Николова.
 


Христо е първото от деветте деца на семейството на даскал Ботьо и Иванка Дрянкова. Чекръкът, на който Ботевата майка е прела, и шевната машина, взета назаем, за да шие на чуждо, за да изхранва 9-членната си фамилия, все още се пазят в родната му къща, разказва единственият потомък на Ботевия род.

„Да, израснал е в беднотия и животът му също е бил в нищета. Но този пламенен характер и тази извисеност на духа компенсират всичко това”, заяви наследникът на Ботевия род Боян Ботев.

175 години по-късно стотици се стекоха в родния му град, за да сведат глава пред живота и делото му.

Повече гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.