Полицаите бяха убити в сряда, след нападение на полицейския щаб в Лианкур

Протестиращи полицаи и граждани преминаха през хаитянската столица Порт-о-Пренс, за да демонстрират срещу множеството убийства на полицаи от въоръжени банди на фона на засилващото се насилие в карибската държава.

Улиците бяха блокирани с барикади ден, след като банди, които контролират голяма част от Хаити и редовно отвличат хора за откуп, нападнаха полицейския щаб в Лианкур, град в северната част на Хаити, убивайки шестима служители.

Протестиращите се опитаха да нахлуят в офисите на премиера Ариел Анри и излязоха на пистата на международното летище „Тусен Лувертюр“, прекъсвайки въздушния трафик. Училищата бяха затворени през деня.

В сряда двама полицаи бяха убити от нападатели, преди други четирима да бъдат извлечени извън полицейския участък и „екзекутирани“, каза полицейският комисар Жан Брус Миртил пред местното радио.

С мемориал от сърца почитат жертвите на стрелбата в Монтерей Парк (ВИДЕО)

Вашингтон „осъжда груповото насилие, което уби няколко служители на националната полиция на Хаити, и призовава за спокойствие на фона на продължаващите протести“, заяви в Тwitter помощник-държавният секретар на САЩ по въпросите на Западното полукълбо Брайън Никълс.

14 полицаи са били убити от въоръжени банди от началото на годината, според Националния съюз на полицейските служители на Хаити. ООН регистрира 1359 отвличания миналата година. През 2022 г. са регистрирани повече от 2000 убийства, което е с една трета повече от предходната година.

Според последния доклад на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш за Хаити полицейските сили остават „пренапрегнати, с недостатъчен персонал и ресурси“. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС