Земноводното може да регенерира ампутирани крайници и увредена телесна тъкан

Нов музей и център за консервация, посветен на застрашения вид саламандър аксолотъл, бе открит в Мексико

Животните, които притежават впечатляващата способност да се самолекуват, бяха показани на изложба в зоопарка Чапултепек в Мексико Сити.

Нараства популацията на застрашените жълти игуани на Галапагос (ВИДЕО)

Центърът има за цел да повиши осведомеността за саламандъра, който живее само в Мексико и популацията му в дивата природа намалява заради многобройните заплахи за естественото му местообитание.

В продължение на десетилетия изследователите се опитват да разберат как аксолотълът може да регенерира ампутирани крайници, увредена телесна тъкан, сърцето и мозъка си. 

„Те са едни от малкото животни, които могат да регенерират своята кожа, мускули, кости, кръвоносни съдове, нерви, сърце, мозък“, каза Фернандо Гуал, ръководител на Отдела за опазване на дивата фауна в зоопарка.

Гигантска тръстикова жаба шокира австралийските рейнджъри (ВИДЕО)

В легендата на ацтеките отчаяният бунтовнически бог Ксолотл се трансформира в аксолотъл, за да се скрие и да избегне принасянето му е жертва на събратята му богове. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.