Целта е да се увеличат енергийните доставки за Европа

Премиерката на Италия Джорджа Мелони днес посети Триполи, за да сключи договор на стойност 8 милиарда долара, чиято цел е да се увеличат енергийните доставки за Европа, въпреки несигурността и политическия хаос в северноафриканската страна, предаде БТА.

Преди подписването на енергийното споразумение Мелони се срещна с министър-председателя на Либия и ръководител на международно признатото правителство в Триполи Абдел Хамид Дбейба. Двамата обсъдиха миграцията през Средиземно море.

На подписването на сделката ръководителят на Националната петролна корпорация на Либия Фархат Бенгдара и ръководителят на италианската компания "Ени" (Eni) Клаудио Дескалци, заявиха, че ще инвестират 8 милиарда долара в разработването на газови находища, както и в слънчева енергия и технологии за улавяне на въглероден диоксид. Бенгдара заяви, че споразумението за срок от 25 години е най-мащабната и важна нова инвестиция в енергийния сектор на Либия от четвърт век.

Либийският парламент и основните въоръжени фракции обаче отхвърлят легитимността на правителството на Дбейба, което поражда опасения за ново ожесточаване на конфликтите след продължилия повече от две години относителен мир в страната, посочва Ройтерс. Споразумения, сключени в Триполи, биха могли да бъдат подкопани от вътрешния конфликт в Либия, разделил страната между съперничещи си фракции, които се борят за контрол над правителството и взаимно си оспорват политическата легитимност.

Базираният в източната част на Либия парламент и подкрепящите го фракции заявиха в началото на миналата година, че правителството вече не е легитимно, като отхвърлиха както назначението на Бенгдара, така и сделките, които Триполи е сключил с чужди държави.

Либия изпадна в хаос след подкрепеното от НАТО въстание през 2011 г., в резултат от което беше свален от власт Муамар Кадафи. То остави голяма част от страната в ръцете на въоръжени фракции. От няколко години в Либия е разположена малка италианска военна мисия.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Владимир Арангелов, БТА