Това каза съветникът на служебния министър на финансите

„Много съм разочарован от поведението на народните представители”. Това каза в студиото на „Здравей, България” съветникът на служебния министър на финансите Любомир Каримански. Причина за разочарованието станал проваленият кворум, с което не бяха приети изменения в Закона за мерките срещу изпиране на пари. „Един ключов закон, който трябваше да бъде приет, за да можем да продължим по-натам с еврото”, каза още Каримански. Той призова депутатите да проявят отговорност в последните дни на 48-ия парламент.

Ако България продължи курса си към еврозоната, то след 4 месеца – от юни, цените по рафтовете в магазините ще трябва да са обявени и в двете валути. Това, по думите на съветника на министъра на финансите, ще гарантира, че няма спекула в цените. Ако бъдем приети в еврозоната от началото на 2024 година, първият месец ще е възможно разплащане и в двете валути, уточни експертът.

„Ние защитаваме обменен курс от 1.95583. Големите вериги, които в момента имат достатъчно ресурс, да посочат цените и в лева, и в евро, за да може това да бъде убедително за българските граждани, че няма да има спекулация в цената от гледна точка на курса”, обясни Каримански.

Според него, за да се избегне евентуална спекулация с цените, трябва да се засилят функциите на Комисията за защита на потребителите.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.