Екип на NOVA успя да стигне до епицентъра на първото от поредицата унищожителни земетресения в Турция

Екип на NOVA успя да стигне до турския град Пазарджък, където е епицентърът на първото от поредицата унищожителни земетресения в южната ни съседка. Картината там е апокалиптична. Въпреки това все още има блокове, които не са се срутили и нямат чак толкова сериозни щети.

Броят на жертвите в Турция и Сирия след трусовете надхвърли 15 000

Междувременно броят на жертвите и ранените продължава да расте, а спасителните екипи са в надпревара с времето. Припомняме, че в понеделник два мощни труса с магнитуд 7.8 и 7.5 по Рихтер удариха Турция и засегнаха граничните райони със Сирия. Последваха десетки вторични земетресения, много от които със сила над 5 по скалата на Рихтер. Загиналите в двете държави вече са над 15 000. Спасените до момента са близо 9000.

Издирвателните операции стават още по-сложни и заради ниските температури в района.

„Идвам от Диарбекир. Един мой приятел е в неизвестност. Не знам дали е добре, или е мъртъв”, каза Зиндар, доброволец в Пазарджък.

„Пристигнах преди 3 дни. Вчера докараха кучета, за да търсят живи хора под отломките”, обясни Юсеин, друг доброволец.

„Под една от сградите са затрупани 12 души, които са загинали. Заради тежките материални щети се забранява провеждането на спасителни дейности, защото е опасно.
Гледката беше много страшна, имаше и деца под отломките. Наблизо има места, на които събираме телата на покойниците”, каза Денис Чавдар, пожарникар от окръг Кале.

Повече гледайте във видеото.

Трагедията в Турция и Сирия В СНИМКИ