За реализацията на проекта беше подписан меморандум

Рестарт на проекта за нефтопровод Бургас-Александруполис. 15 години след началото му, София и Атина възобновяват неговата реализация. Този път без Русия и с идеята трасето да бъде в обратна посока. Нефтът ще се разтоварва в гръцкия град и ще достига чрез тръбопровод до България.

През 2007 г. в Атина беше дадено началото на „Бургас-Александруполис”, а сега и на новия проект. Целта е с него да се избегнат опашките от танкери и скъпите такси за преминаване през морските проливи. Освен това, така ще има и маршрут за доставка на петрол, който не е руски.

Подписахме меморандум за нов петролопровод с Гърция

12 години след края на проекта за нефтопровода, президентът Румен Радев и гръцкият премиер Кириакос Мицотакис се срещнаха в Атина, за да дадат началото на ново проучване за неговото възобновяване.

„Петролопроводът Александруполис-Бургас има стратегическо значение за нашата страна, защото той предоставя възможност за реална диверсификация и алтернативни доставки на неруски петрол към нашата рафинерия в Бургас, най-голямата на Балканите”, каза Радев.

„София и Атина се ангажират да проучат възможността за изграждане на нов петролопровод, който да свързва двете ключови пристанища Александруполис и Бургас, но също така да свързва и две морета – Черно и Егейско. Този проект се възражда в условията на нови предизвикателства. По този начин ни дава възможност да пренасяме гориво по по-бърз, евтин и безопасен начин”, уточни Мицотакис.

Енергийният министър: „Лукойл” трябва да работи, да произвежда евтини горива и да си плаща данъците

България получи дерогация за внос на руски суров петрол, която обаче е до края на 2024 година. Затова отсега се търси вариант, който да гарантира нефт, без да се плащат високи такси за танкери.

„Избягва се дългото чакане и рискът от преминаването на танкерите през черноморските проливи”, добави българският президент.

За реализацията на проекта беше подписан меморандум, в който е заложен и срок тръбопроводът да е готов в края на 2024 г. „Нашите страни показаха, че две държави и два народа могат да загърбят проблемите от миналото и могат да работят за ползотворно сътрудничество”, категоричен е Радев.

България и Гърция подписаха и документ, който да гарантира сигурността на доставките и съхранението на природен газ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.