Очаква се утре във Варшана да произнесе важна реч

Джо Байдън беше посрещнат с почести във Варшава. Преди по-малко от година, президентът на САЩ говори на същото място по същия повод - инвазията на Русия в Украйна. Тогава той каза за Путин "За Бога, този човек не може да остане на власт". Думите му предизвикаха силен отзвук. Днес в основата на речта му отново е войната, само че като сблъсък на ценности- демокрацията срещу диктатурата, човешките права срещу терора над политически противници и недоволни граждани. 

„Утре ще се срещнем със съюзниците от източния фланг на НАТО. За нас вашата визита е символична. Ние като поляци не я възприемаме като посещение на Полша. Виждаме я точно като посещение на цяла Източна Европа. Заедно с посещението в Киев, това е един много силен сигнал, за отговорността, която Съединените щати поемат за сигурността на Европа и света”, заяви президентът на Полша Анджей Дуда.

„Както казах на моя руски колега преди известно време - ако търсиш "финладизация" на НАТО, ще получи "натовизация" на Финландия. А тогава дори не знаех, че Швеция също ще се присъедини. Но шегата настрана - мисля, че ако запазим фокуса си, днес сме в по-силна позиция, отколкото някога сме били”, каза Байдън.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.