Столът е използван за коронации в продължение на над 700г

Реставрират историческия стол за коронации, на който Хенри VIII и други монарси на Англия са били короновани в продължение на около 700 години, преди тазгодишната церемония за крал Чарлз.

Чарлз и съпругата му, кралицата Камила, ще бъдат официално короновани на 6 май на тържествена церемония.

Чарлз ще последва някои от известните си предци, като крал Хенри VIII, кралица Виктория и собствената му майка Елизабет II и ще бъде коронясан на дъбовия стол.

„Това е най-старата оцеляла мебел, която все още се използва за първоначалната си цел“, каза Криста Блесли, която отговаря за реставрацията. 

"Звън за краля": Кампания търси звънари за коронацията на Чарлз III (ВИДЕО)

Столът е направен по заповед на крал Едуард I през 1308г., за да включва камъка на Скоун, така нареченият "камък на съдбата", който е бил използван за коронацията на шотландските крале от векове. 

През годините той е пострадал от износване и не на последно място е бил обект на вандализъм. Бомбена атака през 1914 г.също поврежда част от основата му, която включва лъв на всеки ъгъл.

Камъкът на Скоун, инкрустиран в стола е върнат в Шотландия през 1996 г. и се съхранява в Единбургския замък, но ще се върне в Лондон за коронацията.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Мартин Николов