Тя коментира ситуацията с птичия грип

Сериозен ръст на случаите на скарлатина у нас показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Заразяват се не само деца от детските градини, но и в началните класове.

Епидемиологът д-р Христиана Бацелова каза в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS, че късната зима и пролетта е сезонът, в който обичайно се разпространява скарлатината. Симптомите на болестта са температура, отпадналост, специфичен дребен обрив и зачервено гърло. „Със започването на антибиотичната терапия не се стига до т. нар. малинов език“, допълни специалистът.

Д-р Бацелова препоръча консултация с личен лекар, за да се започне адекватно лечение навреме и не препоръча самолечение. Тя уточни, че приемането на антибиотик е изключително важно, за да не се стига до усложнения. Лекарят посочи, че пътят на разпространение на вируса е въздушно-капков, при близък контакт или чрез заразена повърхност. Болният трябва да се изолира, контактните се поставят под карантина, посочи д-р Бацелова.

Според нея грипът вече затихва.

Тя коментира и казуса с птичия грип. „Данните сочат, че леталитетът е по-висок, но малко хора са боледували“, каза тя. Бацелова предупреди, че щом СЗО алармира, значи трябва да се обърне внимание. „Има риск. Ако вирусът премине през много хора, той може да се адаптира и към човешкия организъм, за да се предава от човек на човек“, допълни тя. 

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Цветина Петрова