Белият дом публикува доклад, в който пише, че той е бил силно ограничен от решенията на Тръмп

Администрацията на Джо Байдън хвърли вината върху неговия предшественик Доналд Тръмп за хаотичното изтегляне на американските войски от Афганистан през 2021 г.

Белият дом публикува резюме на доклад за един от най-мрачните моменти в мандата на Байдън, в което се посочва, че той е бил силно ограничен от решенията на Тръмп. Изтъкват се прекалено оптимистичните оценки на разузнаването за готовността на афганистанската армия да се сражава и се посочва, че Байдън е следвал препоръките на военните за темповете на намаляване на американските сили. В доклада се посочва още, че Съединените щати са били принудени да се изтеглят от Афганистан заради споразумението от февруари 2020 г., което Тръмп постигна с талибаните в Доха, Катар.

Повдигат обвинение на Доналд Тръмп (СНИМКИ+ВИДЕО)

„Въпреки, че намерението на президента винаги е било да сложи край на тази война, не може да се отрече, че взетите решения и липсата на планиране от страна на предишната администрация значително ограничиха възможностите, с които той разполагаше. Той наследи специална програма за издаване на имигрантски визи, която не разполагаше с достатъчно средства. Той наследи и сделката, сключена между предишната администрация и талибаните, която изискваше пълното изтегляне на всички американски войски до май 2021 г. В противен случай талибаните, които бяха спрели нападенията си, докато действаше сделката, щяха да започнат отново война срещу Съединените щати”, коментира говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.