Доставката е от американската компания „Шиниър”

Първият танкер с втечнен природен газ за България пристига на турското пристанище Мармара. Доставката е от американската компания „Шиниър”, която спечели обявения от „Булгаргаз” търг за осигуряване на необходимите количества за 2023 г.

Енергийният министър: Приехме офертата на "Шиниър" за един танкер, разтоварваме в Турция

В началото на тази година „Булгаргаз” подписа споразумение с турската „Боташ” за достъп до инфраструктурата на южната ни съседка. Споразумението е до 2036 г. за 1.4 млрд. куб. м природен газ годишно, които да се получават на турските съоръжения и да се транспортират до страната ни.

На място в Мармара са енергийният министър Росен Христов и изпълнителният директор на „Булгаргаз „Деница Златева. Двамата се срещнаха с директора на „Боташ”.

„Днес започва практическото изпълнение на договорката, която беше постигната между двамата президенти – Радев и Ердоган, миналата година. Днес е първият танкер, който разтоварваме. За да постигнем енергийна сигурност и диверсификация на доставките, е много важно да имаме различни източници на доставките и различна инфраструктура, различни пътища за доставката на този газ. С това споразумение с „Ботуш” добавяме още един път за доставка на газ”, заяви Росен Христов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.