Това обяви Асен Василев след среща на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ във Финансовото министерство

ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната” - „Демократична България” намериха начин дефицитът в Бюджет 2023 да бъде 3%, а не 6,4 на сто. Това обявиха двете коалиции, след като заедно отидоха на разговор в Министерството на финансите.

Формациите са убедени, че ще се справят да свалят дефицита до 3%. За да се случи това, те залагат на четири неща. Първото е да дойдат пари по Плана за възстановяване и устойчивост, който обаче тепърва искаме да предоговаряме. Възможно е да се поиска и по-голям дивидент от компаниите. Също така - затягане на разходите на ведомствата и ревизия на капиталовата програма.

Тристранният съвет не постигна съгласие по бюджета на НЗОК

След като първо разговаряха помежду си и постигнаха принципно съгласие, ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС отидоха заедно на среща във Финансовото ведомство. В края ѝ бяха убедени, че са открили пари, които не са заложени в настоящия проект на Бюджет 2023.

„Има доста резерви и ще получим детайлна информация от Министерството на финансите през следващата седмица както за приходната, така и за разходната част. След което ще обсъдим вариант, който изглежда доста реалистичен – бюджетът да влезе в 3% ограничения, които сме говорили”, посочи Асен Василев.

Така, след като утре Министерският съвет разгледа Бюджет 2023 и той поеме към парламента, ще трябва да бъде прекроен. Двете коалиции смятат, че изчисляването на новите сметки ще отнеме седмица.

„Това ще се случи, като на първо четене бъде отхвърлен бюджетът с 6,4% дефицит. След което да бъде коригиран от Финансовото министерство и да влезе с 3% и конкретно заложени политики, които парламентът би приел”, уточни Василев.

С цената на какво ще бъде запълнен дефицитът в служебния бюджет

Според досега действащите правила в парламента законопроект, който бъде отхвърлен на първо четене, не може да бъде разглеждан отново през следващите три месеца. Изключение се прави само за закони, свързани с европейски изисквания.

NOVA отправи питане към екипа на Асен Василев дали това е целта на анонсираното отхвърляне, или става въпрос за промяна, която предстои да бъде направена между двете четения на Бюджет 2023. Според присъствали на срещата предложението е било направено от Министерство на финансите. 

Въпреки оптимизма по отношение на дефицита, не всичко, което са видели във финансите на държавата, е обнадеждило двете коалиции.

„Както си спомняте, преди два месеца излезе една информация, че публичните финанси на страната са в тежко състояние и се очаква дефицит над 6%. Това, което колегите изложиха като информация, потвърди тези данни”, коментира Теменужка Петкова.

По-рано Бюджет 2023 не получи подкрепата и на социалните партньори. Тристранният съвет не прие парите за Здравната каса, Държавното обществено осигуряване, нито централния бюджет.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.