Това сочат данни от анализ на Руската централна банка

Чуждестранни инвеститори, напуснали Русия след продажбата на руските си активи от началото на войната в Украйна до март 2023 г., са изтеглили около 36 млрд. долара от страната. Това съобщи агенция РИА Новости, позовавайки се на данни от анализ на Руската централна банка (РЦБ), цитирани от Ройтерс.

Десетки от най-големите компании в света напуснаха или намалиха операциите си в Русия в отговор на нахлуването на Москва в Украйна, отбелязва БТА. Миналата седмица централната банка на Русия омаловажи въздействието на напускането на чуждестранни фирми, като информира, че около 200 сделки за продажба са били завършени в периода март 2022 - март 2023 г. Едва 20% от тях включвали продажба на активи на стойност над 100 млн. долара.

Междувременно американската корпорация TJX Companies е продала своя дял в руския търговец на дребно Familia Trading, пише вестник "Комерсант", цитирайки финансови отчети на компанията. Информация кой е придобил дела на американската компания не се разкрива, а TJX Companies не са коментирали. Преди година американското дружество обяви, че планира да напусне руския си бизнес. Тогава компанията бе готова да отпише дела си в размер на 218 млн. долара.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.