В продължение на повече от три десетилетия хиляди хора се събираха на бдения със свещи в парка Виктория

Полицията в Хонконг задържа над 20 души, включително няколко водещи представители на продемократичното движение в китайския специален административен район, навръх 34-ата годишнина от кървавото потушаване на протестите на площад "Тянанмън" в Пекин, предаде Франс прес.

Хонконгските власти разположиха свои служители в парка Виктория и неговите околности, за да задържат всеки човек, заподозрян в публично отбелязване на годишнината от репресиите срещу продемократичните активисти в центъра на китайската столица.

Новият изкуствен интелект AiDA превзе модно ревю в Хонконг

Лидерката на Лигата на социалдемократите Чан По-ин бе арестувана, защото държала свещ като тези, палени при бдения по случай събитията на площад "Тянанмън". Тя била освободена два часа по-късно, съобщиха от нейната политическа формация.

Александра Уон, 67-годишна продемократична активистка, и журналистката Мак Ин-тин, бивш председател на Асоциацията на хонконгските журналисти, бяха задържани, тъй като носели букети цветя - жест също в памет на жертвите на репресиите.

В продължение на повече от три десетилетия хиляди хора се събираха на бдения със свещи в парка Виктория в Хонконг по случай годишнината от потушаването на продемократичните протести в центъра на китайската столица. През 2020 г. обаче Пекин наложи на бившата британска колония закон за националната сигурност, в съответствие с който заглушава всеки израз на инакомислие. Мярката бе предприета година след големи продемократични протести в Хонконг.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Николай Станоев, БТА