Това е най-забележителното археологическо откритие от десетилетия

Едно от най-забележителните археологически открития в Италия от десетилетия ще бъде показано на ценителите в края на месеца. Ценните римски и етруски статуи били извадени от калта в Тоскана благодарение на интуицията на пенсиониран боклукчия.

24-те бронзови статуи, датиращи от трети век преди новата ера до първи век след новата ера, бяха открити при разкопки на руините на древен спа център и след месеци на реставрация най-накрая ще бъдат изложени в Рим. Те бяха изкопани в региона на село Сан Кашиано дей Бани, където все още има популярни термални бани.

Именно в изоставен парцел в близост бяха открити статуите и то благодарение на пенсионирания боклукчия и местен историк аматьор Стефано Петрини. Той си спомнил, че преди години видял части от древни римски колони в близост до обществените бани. Именно това насочило археолозите към правилното място за разкопки и няколко седмици по-късно те попаднали на съкровището.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Ройтерс