Издирвателните акции продължават

Деветима души са арестувани във връзка с корабокрушението на натоварения с мигранти кораб край бреговете на гръцкия полуостров Пелопонес.

До момента са намерени 78 тела. Издирвателните акции продължават. Според свидетелски показания на кораба е имало между 400 и 750 души. 104-ма са спасените, като те разказват, че е възможно на борда да е имало около 100 деца.

Гърция обяви 3-дневен траур заради трагедията с мигрантите

Задържаните - почти всички египтяни, се разследват за трафик на хора. Те имали страница в интернет, чрез която набирали "клиенти". Тарифата за превоз на мигранти до Европа била между 4000 и 6000 евро на човек, съобщава гръцката държавна телевизия.

"Разбираме, че те са пътували в тежки условия в продължение на много дни. Изпратили са сигнал за помощ, защото са имали проблеми с двигателя. Били са около 750 души, повечето от тях - мъже, но чухме, че има и жени и деца", казва Еразмиа Румана, представител на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

"Хората ще продължат да предприемат опасни пътувания заради преследвания или войни в родните им страни. Ако бъдат принудени да поемат по тези маршрути, отново ще има смъртоносни инциденти", категорична е тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.