Преди няколко дни Косово спря камионите от Сърбия

Шофьори на камиони със сръбска регистрация блокираха граничните пунктове между Сърбия и Косово. Това е реакция на продължителното чакане, което им беше наложено. Преди няколко дни Косово спря камионите от Сърбия заради ареста на трима косовски полицаи от сръбски спецотряд.

Блокадата е поредното действие от дълга редица провокации и на двете страни. Напрежението ескалира в края на май, когато новите косовски кметове дойдоха да заемат местата си в населените със сърби общини. Сърбите не ги признават и се опитаха да ги изгонят, което доведе до сбивания и ранени.

„Единственият начин за деескалация е чрез политическа воля от двете страни. Не е наша работа, говоря от военна гледна точка, да създаваме условия за преговори или да заставаме зад даден процес. Няма военно решение на противоречията. В момента ситуацията е напрегната. В последните няколко дни има затишие, но очевидно е нестабилно”, смята командирът на силите на KFOR Анджело Ристуча.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.