Западът и Москва спазват две червени линии, каза Кючуков

„Кризата („Походът за справедливостта” на частната армия „Вагнер”) беше реална и тя ерозира имиджа на руското ръководство”. Това е мнението на дипломата и бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков, изразено в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Той изтъкна два фактора, които не бива да бъдат подценявани – скоростното решаване на проблема и непроливането на кръв между чеченци и руснаци. „Въпросът беше решен изключително бързо, което не позволи да създаде нови разделителни линии в обществото. Второ, не беше позволено да се пролее кръв между руснаци и руснаци и по-важно – между чеченци и руснаци. След като Путин овладя този бунт, логично е той да търси укрепване и контрол. Бунтът показа, че съществуват рискове”, каза Кючуков.

Христо Грозев: В близките 6 месеца ще видим завършек на започнатото в Русия

Дипломатът препоръча да не се забравя и от каква посока дойде този бунт. „Той не дойде от демократична посока, дойде от турбо-националистите – хората, които оспорват начина на водене на войната в Украйна, смятат, че Русия не използва ресурсите си”, обясни дипломатът.  

По думите му има две червени линии, които се спазват – тази война (на Русия в Украйна) да не прерасне във война между Русия и НАТО и да не се стигне до употреба на ядрено оръжие. „Има данни, че е поддържан контакт между Москва и Вашингтон на различни нива”, заяви Кючуков.

Според Елена Поптодорова - дипломат и бивш посланик на България в САЩ, войната на Русия в Украйна донесе това, от което Путин най-много бяга – унижение на Русия като световна сила, каквато би искал да я види. „Той претърпя и лично унижение с този „Поход на справедливостта”. Има начало на разронване на неговия имидж”, каза тя.

„Иронията или абсурда е, че външни анализатори говорят за вътрешен проблем. Путин удуши медиите – има единствен Telegram, от който излиза някаква информация и тя е контролирана. Нямаме вътрешна пълна картина и вътрешни анализи от онези, които най-добре познават динамиката на събитията”, допълни Поптодорова.

Според нея частната армия „Вагнер” никога не е попадала под някакъв регламент. Тя и Кючуков направиха аналогия с „Азов” в Украйна, които бяха успешно вмъкнати в украинските въоръжени сили.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook