По думите ѝ съдебната реформа трябва да върви паралелно

В сряда или в четвъртък ще излезе хоризонталният доклад за правосъдието във всички страни в ЕС. Ще бъде интересно да сравним напредъка на другите страни. Това каза за "Твоят ден'' бившият еврокомисар и главен преговарящ с ЕС Меглена Кунева.

"Най-големият плюс от присъединяването ни в ЕС не са парите. Той е най-големият инвеститор у нас, но важното е, че може да се сравняваме и по този начин - да променяме средата и да направим страната, каквато я харесваме. Трудното съставяне на правителство е път, през който минават и други държави", заяви тя.

Меглена Кунева: Техническата готовност за Шенген не е достатъчна

Според нея "сглобка" не е формат, който е познат в Европа. "Или имаме правителство на малцинството, който се подкрепя от различни мнозинства, или имаме коалиция. У нас личат всички белези на коалицията. Отричането ѝ е нелеп сигнал към твърдите ядра на партиите с послание: "Не се притеснявайте, ние ще продължим да се мразим". Ако искаме да приличаме на трудните коалиции, каквито има в другите европейски страни, това е важен, неуморен и честен разговор, както и отчитане на свършеното пред избирателите на двете формации. Така нареченото им съжителство трябва да даде гаранции, че има цел. Задачите да са конкретни и ясни и на всеки няколко месеца да ни се казва докъде сме стигнали", коментира Кунева.

По думите ѝ съдебната реформа трябва да върви паралелно. "Ако искаме да я фокусираме върху ограничаване на правомощията, трябва да имаме изключително подредена администрация. Министерството на държавната администрация не биваше да бъде премахвано. Присъствието на български еврокомисар с добро портфолио е много важно, не бива да се дава знак, че може и без българин. От двама добри кандидати, избраха този, който ще представи България добре, не предвиждам проблеми при изслушването. Лорер не е загубил", смята тя.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.