Повишена е и перспективата за развитието на САЩ

Международният валутен фонд повиши леко прогнозите си за глобалния растеж за 2023 г. предвид устойчивата икономическа активност през първото тримесечие. От МВФ обаче предупредиха, че постоянните предизвикателства влошават средносрочната перспектива.

В последната си световна икономическа перспектива, публикувана във вторник, МВФ казва още, че инфлацията намалява, както и острият стрес в банковия сектор. Балансът на рисковете, пред които е изправена глобалната икономика, обаче остава в низходяща посока, а кредитирането е ограничено.

Кристалина Георгиева: Влизането на България в еврозоната ще увеличи стабилността на финансовата система

Фондът заяви, че вече прогнозира растеж на глобалния БВП с 3,0% през 2023 г., което е с 0,2 процентни пункта повече от прогнозата през април, но в същото време запази непроменена прогнозата си за растеж от 3% през 2024 г.

Цифрите остават ниски от историеска гледна точка и доста под средната годишна стойност от 3,8%, наблюдавана през периода 2000-2019 г. Това до голяма степен се дължи на по-слабото производство в развитите икономики и може да остане на това по-слабо ниво с години.

МВФ повиши леко перспективата си за САЩ, като прогнозира растеж от 1,8% през 2023 г. спрямо 1,6% през април, визирайки запазващия се силен трудов пазар в най-голямата икономика. В същото време Фондът запази непроменена прогнозата си за растежа на Китай с 5,2% през 2023 г. и с 4,5% през 2024 г. но предупреди, че възстановяването на втората по сила световна икономика е слабо и свиването в сектора на недвижимите имоти продължава да представлява риск.