Коментар на Евелина Славкова и Христо Панчугов

Много конкретно и категорично трябва да се реши в каква посока ще са промените в Конституцията, трябва да има базово уважение към този документ. Това каза социологът Евелина Славкова за "Твоят ден".

Според нея няма с какво коалицията да изненада обществото. "Геополитическият контекст ще определя живота на кабинета, виждаме го в противопоставянето между правителството и президента.  
Аз лично, без да съм по никакъв начин конституционалист или да имам отношение към това какви промени трябва да бъдат направени, не смятам, че политическите партии печелят от това на всяка цена да има промени, за да се угоди на избирателите. Това по-скоро би изиграло лоша шега на тези политически партии, отколкото да е нещо положително", смята тя.

Политолози за лидерската среща: Сега не е удобно да се разпада "сглобката"

От своя страна политологът Христо Панчугов сподели, че не одобрява гуверньор на БНБ да стане премиер. "Служебните правителства при всички положения не носят политическа отговорност. Въпросът е кой е най-малко вероятно да злоупотреби с властта си. Как ще се контролира, какви са механизмите? Най-добрият вариант би било действащото правителство да продължи да работи", подчерта той. 

По думите му основната драма на правителството е, че не разговаря за проблемите, а само предлага решения. "Сега разбирам, че комуникацията не е най-важното условие за едно успешно управление, но продължава да битува в общественото съзнание разказа за възможните провали на това правителство, а не за възможните успехи. Така че е напълно нормално да видим сега промени в предложенията за промени в Конституцията", заяви Панчугов.

Повече гледайте във видеото.