Брокер заяви, че сега е много добър момент за продажба на имот

Има спад на обема на сделки с около 12% за Варна в сравнение с второто тримесечие на 2022 г. Сделките не са повече отколкото в Пловдив. За цялото шестмесечие спадът на обема от сделки във Варна е 15%. Въпреки спадовете, обемът от сделки е значителен. Това каза за "Твоят ден" Добромир Ганев, председател на Национално сдружение Недвижими имоти.

Варна е на второ място по продажби на имоти след София

По думите му спадът за третото и четвъртото тримесечие може да бъде по-малък. "В момента няма особено голяма разлика в получаването на кредит днес и преди 7-8 месеца, защото прогнозите за ръст на лихвените проценти не се оправдаха. Цените за София бележат ръст от 7%, 9 в Пловдив, 11 във Варна, 19 в Бургас. Въпреки намаленото търсене, цените не падат. Хората с доходи над средните могат да продължат с процеса по търсене и закупуване на жилище", заяви той.

Брокерът Полина Стойкова потвърди, че действително има спад в обема на сделките с недвижими имоти сравнено с 2022 г. "Между 10-15% в различните райони, на морето и до 20%. Миналата година обаче имаше пиков период на сделките, а сега се връщаме към нормалността. Забелязва се забавяне в темпа на растеж на цените. В търсенето няма спад, дори има голяма част, която остава неудовлетворено. Подходящ момент е и за продаващите имоти, цените са достигнали своя пик", обясни тя. И допълни, че поради ниските лихви клиентите нямат притеснения да теглят кредити.

Целия разговор гледайте във видеото.