По думите му пробацията е много по-добра възпитателна мярка от другите

Казусът с момичето от Стара Загора не бива да става причина за "пожарни" действия. Не се правят промени в Наказателния кодекс необмислено и на парче. В законопроекта има доста слабости. Когато посягаш да промениш дадено наказание, трябва да си даваш сметка, че променяш системата и баланса. Това е реактивно поведение с политически подбуди, каза ген. Димо Гяуров в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS. 

Според експерта за развитието на казуса с обезобразеното момиче не бива да бъде обвиняван Окръжният съд, а прокуратурата и разследващите полицаи. "Безумно е да очакваш мярка за неотклонение, когато квалифицираш определено деяние с работно обвинение по член 130", посочи той.

Димо Гяуров: Няма доказателства, че службите са записвали политици с цел да взривят бъдещия кабинет

По думите на Гяуров пробацията е много по-добра възпитателна мярка от останалите и не бива да отпада. "В тези случаи лицето е под постоянен контрол от органите. Няма да се изненадам, ако депутатите променят и основните наказания - ефективно излежаване в затвора. Промените в НК нямат никакво отношение към конкретното събитие и няма да повлияят на съдбата на обвинения за обезобразяването в Стара Загора. Трябва да се изработи цялостна система от мерки", смята Гяуров.

Целия разговор гледайте във видеото.