„Законовите промени, писани и приети набързо, не могат да доведат до ефективно правоприлагане", обясни адвокат Петкова

Обществото осъзна, че размерът на наказанието няма значение за генералната превенци. Трябва да се знае, че за престъплението домашно насилие извършителят неизбежно ще бъде наказан. Това заяви адвокат Силвия Петкова в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS

„Законовите промени, писани и приети набързо, не могат да доведат до ефективно правоприлагане. Дори обратното – промените, свързани с домашното насилие през 2019 г., които пак бяха създадени, за да успокоят общественото мнение, все още са неприложими”, обясни юристът.

Пребита жена от Бургас: Каза, че ще ме убие и ще се гаври с трупа ми

Тя е категорична, че промените в НПК се правят под обществен натиск, което не е добре и даде пример с това, че за различни по степен престъпления се дават еднакви наказания.

Психологът Мина Варсано терапевт в център за социална рехабилитация и интеграция, запита как се вземат мерки насилникът да спре с престъпната си дейност. Тя акцентира за нуждата от психологическа работа с насилника, да се промени неговия начин на мислене, неговия емоционален свят. Подобна дейност има в САЩ, Великобритания, Полша – лекуват насилниците и в затвора. В центровете за зависими психологическата помощ е само за времето, в което хората са там, липсва ресурс за работа след това, обясни психологът.

Целия разговор гледайте във видеото.