„За да се стигне до съд, много други неща са се случили преди това", обясни тя

„Няма полза от нагнетяване на допълнително напрежение. Гневът на хората е съвсем справедлив, но ако всичко се стовари върху съда, това няма да е от полза за множеството жени, които продължават да бъдат насилвани по този начин. За съжаление, в бъдеще сигурно ще продължават да бъдат насилвани”. Това заяви бившият председател на Съюза на съдиите Нели Куцкова в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. Повод за думите й е случаят с 18-годишното момиче Дебора, което бе обезобразено от своя приятел и последвалите протести срещу насилието, както и масовата вълна от публично споделяне на множеството случаи на насилие.

Лекарят, зашил раните на Дебора: Не искам да си спомням за това

Куцкова обясни, че съдът е накрая на веригата. „За да се стигне до съд, много други неща са се случили преди това. Донякъде е въпрос и на манталитет. Голяма част от институциите подхождат формалистично към проблемите на хората. Всички дължим един разговор сами със себе си”, каза Куцкова.

Ръст на жертвите на домашно насилие, увеличението е с близо 40% спрямо 2022 г.

Тя беше категорична, че „дяволът е в детайлите. Нито аз, нито вие сме чели делото. За съдиите е забранено да обсъждат актове на други съдии”.

Призивът й е да има обективност, да няма вземане на страна без да са разгледани всички факти. „Да бъде уволнен съдия за негов съдебен акт, е недопустимо по закон, освен, ако актът е резултат от друго действие – корупционно. Гневът е лош съветник”, каза Куцкова и припомни основни стандарти в правораздаването.

Димо Гяуров: Промени в НК не бива да се правят необмислено и на парче

 

ВСИЧКО ЗА БРУТАЛНАТА АГРЕСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Отстраниха съдебния лекар, изготвил експертизата за нараняванията на Дебора