Хората искат промени в Закона за защита от домашно насилие и НК

Часове преди депутатите да се съберат представители на неправителствени организации излязоха на протест пред сградата на Народното събрание. 

„Само 13 са кризисните центрове за защита от насилие в цялата страна. Това означава, че 15 града нямат такива центрове”. Това заяви Ширин Ходжева от "Феминистки мобилизации" в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. "Народните представители да видят, че ние сме тук не само еднократно, ние сме тук за да проселидм изявената от тях воля за промени", добави тя. 

По думите й е изключително трудно една жена да намери помощ. „Важна е подкрепата и доверието от обществото, от семейството, от институциите”, каза Ходжева.

Калин Гайдаров: Само навременното и справедливо наказание може да докосне престъпника

Демонстрацията пред Народното събрание се провежда, докато в парламента депутатите се готвят да обсъдят промени в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие. След случая от Стара Загора, когато 18-годишно момиче бе обезобразено с нож подобни демонстрации имаше пред съдебните палати в над 30 града. 

"Твърде много жени са били афектирани от насилие, от партньорите си, не искаме повече кръв да се пролива", каза Ели Върджинска. 

Протестиращите настояват за включването на "интимен партньор" към кръга на лицата, пострадали от домашно насилие, които могат да търсят защита по закона за защита от домашно насилие. А също и за създаване на кризисни центрове за пострадали във всяка област на страната.

Нидал Алгафари: Нужно е образование, не мъст и промени под диктата на тълпата

Целия разговор гледайте във видеото.