"Един човек се развива и възпитава до 30-35-годишна възраст", каза психологът

„Общественото развитие и криминалната фабула са взаимосвързани процеси, но обратно обърнати. Ако имаме едно общество, което е динамично, неподредено, несигурно, в същото време в криминалното пространство се случват такива инциденти, които преминават границите на злобата, на грубостта, на ужаса. Това ни кара да реагираме по този начин, това е нечовешко”. Това заяви Калин Гайдаров бивш директор на Института по психология към МВР в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Нидал Алгафари: Нужно е образование, не мъст и промени под диктата на тълпата

Хората, които пренебрегват социалните норми, свикнали са да не спазват правилата, ще разберат какво им казва обществото, само ако бъдат наказани неизбежно, справедливо и навреме, допълни той.

„Децата от детската градина трябва да бъдат възпитани на социално отговорно поведение. Как да възпитате един човек да уважава правата на другите, когато никой никъде не му представя системно такива знания и умения. Това е въпрос на индивидуално поведение”, каза Гайдаров.

Илина Мутафчиева: Важно е вписване и на интимната връзка в Закона за защита от домашно насилие

Според него събитие или ситуация може да задействат криминален акт, но преди това има процес, който тече, така че престъплението да е решение. Има индикации, които да бъдат наблюдавани. Един човек се развива и възпитава до 30-35-годишна възраст. Това е отговорност на родителите, образователната система. Това е процес, не е конкретен акт. Това е крайна точка и начална точка на криминалната проява. Никой не се занимава със системна политика на духовно-нравствената ценност на детето, обясни Гайдаров.

Работата е децата да бъдат възпитавани в разбиране, отговорност, анализ на чувствата на другите хора, самоконтрол и в уважение на другия човек въобще, категоричен е Калин Гайдаров.

Целия разговор гледайте във видеото.