„Отровата на думите може да създаде травми, които с години да тежат”, каза Петър Чолаков

„Парламентът не бива да се влияе от тълпата и от улицата, защото взема решение, което не е най-правилно. Тълпата иска мъст. Това заяви политическият пиар Нидал Алгафари в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS по повод спешните промени в НК и в Закона за домашното насилие, които се разглеждат в парламента.

„В момента извършваме действия, които не са най-правилните. Не трябва да се влияем от тълпата, нито от разплаканите хора по телевизора, а трябва да има достатъчно мъдри хора, които да сменят философията на НК. Мъстта не води до нищо. Всички губят. Трябва да се намери друг вариант. Бих се радвал, ако парламентът обсъжда как да се смени образователната система, защото в последните години всички мечтаят да са мутри. Там е сбъркано нещо”, каза Алгафари.

Калин Гайдаров: Само навременното и справедливо наказание може да докосне престъпника

„Насилието може да бъде и психологическо. Една рана може да заздравее за месец-два. Много по-тежко е психическото насилие и трябва да бъде вкарано допълнително наказание за него при евентуални присъди”, поясни политическият пиар.

Според него държавата трябва да вложи милиарди във възпитанието и образованието и неколкократно изтъкна ролята на възпитанието. По думите му със закон манталитетът на потушаване на проблемите няма да се промени. „Това общество го оставихме да се чалгализира до такава степен, че в момента 90% от младите хора не знаят какво е опера, камо ли – класическа музика. Направихме така, че те не искат да четат - интересуват ги само социалните мрежи, в които животът им става извън реалността”, каза Алгафари.

Илина Мутафчиева: Важно е вписване и на интимната връзка в Закона за защита от домашно насилие

Политологът Петър Чолаков също изтъкна тежестта на психологическото насилие. „Отровата на думите може да създаде травми, които да тежат с години”, каза той.

Според Чолаков хората, които са обект на насилие, трябва да бъдат защитавани. „Всичко останало е безсмислен спор. Трябва да бъдат защитени жените, децата. Мъжете са физически по-силните, когато, не дай Боже, се стигне до семейна драма, жените страдат. Трябва да се мисли за превенция – ако не се разбирате с даден човек, разделете се”, каза Чолаков. 

По думите му не бива да се противопоставят мъже на жени. Трябва да бъдат защитавани правата на всички, изтъкна политологът.

Само 13 са кризисните центрове за защита от насилие в цяла България

Целия разговор гледайте във видеото.