От "Възраждане" също ще бранят монумента

Политическата формация „ЛЕВИЦАТА!“ излезе на палатков лагер срещу премахването на Паметника на Съветската армия. Те обявиха, че започват ефективни действия по темата.

Подготвят плана за преместването на Паметника на Съветската армия

„Опасността паметникът да бъде премахната, за да обслужи интересите на десните сили преди изборите в София, е реална. От „Левицата” сме тук, за да се противопоставим срещу този опит да се осквернява и поругава историята. Такива паметници на Съветската армия има в редица европейски столици и във Виена, и в Берлин”, заяви Мая Манолова.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК!

За да се обявят против демонтажа на Паметника на съветската армия от "Възраждане" се събраха пред монумента. От партията имали непотвърдена информация, че е възможно "разрушаването на паметника да започне тази вечер".

NOVA изпрати запитване до областната управа в София на какъв етап е процедурата по преместване на монумента, но не получи отговор. В интервю за БТА обаче Вяра Тодева е отрекла информацията, че демонтажът може да се случи днес и е посочила, че има дълга процедура по проектиране и съгласуване на преместването на монумента.

А палатките бяха поставени по-рано през деня от коалиция "Левицата". Действията им са провокирани от решението на МС от миналата седмица да промени статута на паметника от публична в частна държавна собственост, а областната управа в София даде ход на процедурата по преместването му.

"Демонтажът предстои само в главите на тези хора, които мислят, че събаряйки паметника, ще спечелят изборите. И най-страшното е, ако този паметник бъде преместен- те няма да имат кауза, за която да съществуват", заяви Георги Свиленски, БСП. 

"За този паметник, за неговото премахване - според нас трябва да бъде направен референдум. Допитване до хората, до софиянци. С всички сили ще попречим да бъде демонтиран", подчерта Славчо Крумов, "Възраждане".