Кавър версията на емблематичната песен на Емил Димитров предизвика възмущение

„Моя страна, моя България” в чалга вариант. Кавър версия на емблематичната песен на Емил Димитров се появи с този сюжет преди дни в социалните мрежи и предизвика вълна от недоволство. Кой е авторът на скандалната интерпретация и каква е реакцията на обществото и близките на Емил Димитров? 

В центъра на Плевен се издига паметникът на Емил Димитров. Това е родният град на голямата звезда на българската естрада. На човека, изпял песента „Моя страна, моя България".

На 50 км западно от Плевен се намира град Кнежа, където оркестър "Джипси фолк" и солистът Кристофър, по прякор Фараона, пуснаха преди дни кавър на тази емблематична песен. Това възмути много хора и предизвика огромно недоволство в публичното пространство. Стигна се и до това, че кавърът бе свален от социалните мрежи. 

Автор на текста и изпълнител на песента е 28-годишният Кристофър Галовски от град Кнежа. "Кой, щеше да ме забележи, ако не го бях направил с песен?", заяви изпълнителят. 

Инфлуенсъри под прицел: Трябва ли дейността им да се регламентира?

Песента е забелязана преди няколко дни в социалните мрежи и предизвика много реакции. Такъв кавър на „Моя страна, моя България” историята на българската музика не помни. Посланието на Кристофър от Кнежа било насочено към политическата класа у нас.

"Аз съм ром, циганин. Това е моят начин на пеене. Не мога да я изпея по друг начин. С молба, по-скоро към нашите управляващи. Това е мирен протест от моя страна - да се променят нещата в България, за да може всички да сме заедно. Аз говоря от името на 3,5 млн. българи, които са в чужбина. Не само в България, а и роми, които са в Германия, искат да чуят тази песен. Аз съм творец. Независимо как съм я изпял. По-важно е песента да бъде чута", заяви Кристофър Галовски.

И допълва: "Аз казвам „Моя страна Германия”, а не "Моя любов, моя България". Какво означава това? Изкарвам пари в Германия, а ги харча в България". 

За едни посланието на Кристофър предизвиква възмущение, а за други - буди безразличие.
"Не бих казал, че ми харесва. Но си е тяхно разбиране за нещата. Който иска, може да прави такива неща, стига да са спазени правата за песните", заяви жител на Плевен, попитан за мнение за кавъра.

Кристофър Галовски не е плащал авторски права. 

"Реално погледнато не съм изненадан от това, което се случва. Не съм изненадан от поведението и развитието на цялото ни общество, загубило през последните 30 години своята духовност. Не мога да опиша с думи чувството, което изпитах. Веднага се сетих какво би казал баща ми, ако чуе това. Тази песен е писана в много тежки условия. По случай моето раждане. Той е бил във Франция да прави кариера. Доста трудности е изживял, когато е написал тази песен. Мъкнал е кофи с въглища. Да не забравяме, че тази песен първоначално е била спряна от комисия в БНР. Тази песен е на всички българи. Нищо, че е написана за мен. И аз съм наследник. И тя има много голяма стойност и всякакви промени по нея са недопустими. Прекрачена е една червена линия и това, че обществото реагира, е много добър знак. Тук имаме нарушения на няколко члена на закона – имуществени и неимуществени вреди", заяви Емил Димитров – син.

Оставиха за постоянно в ареста Чеченеца, Емили Тротинетката и Куката (ВИДЕО)

Засегнат е и неписаният закон на морала. След вдигналия се шум „Моя страна, моя Германия” е свалена от социалните мрежи, а Кристофър от Кнежа допусна, че може би е сбъркал.

"Искам да изкажа извинения към семейство, ако съм засегнал някой. Не съм искал да осквернявам или да нагрубя някой с тази песен. Всички приходи и средства, събрани от гледането на клипа, да отидат за автора и композитора, които създадоха песента", заяви Кристофър Галовски.

А Емил Димитров – син все още не е решил дали ще търси правата си по законов ред. "Надявам се скоро да се видя с човека, който го е продуцирал и изпял това. Да чуя неговата версия. Всеки има право да сбърка. Всеки има право да се извини. Не може да обесим някой, само за това, че е опитал нещо", посочи  Емил Димитров – син

А Кристофър от Кнежа и неговият "Джипси бенд" вече подготвят друг кавър, от друго измерение в музиката. Какво е то - гледайте във видеото.