Това е уеб сайт, в който децата ще могат да открият учебници, оценки и програмата за седмицата

Готова е „Дигиталната ученическа раница”. Това обявиха от просветното министерство.
В раницата децата ще открият своите учебници, оценки, програмата за седмицата.

„Дигиталната раница” е уеб сайт към МОН достъпне през edu.mon.bg. В него освен че има качени учебници, учителите ще могат да допълват със съдържание по различните учебни предмети. Всеки учител ще може да създава уроци, които след оценка от двама експерти ще бъдат публични за всички.

„Раницата” сама по себе си съществува от няколко години, но новото в нея е приложението Mozaik. То дава достъп до видеа, 3D модели и анимации, като идеята е да направи по-интересно обучението за учениците.

Изработването на дигиталната раница струва на държавата 24 млн. лева. От тях 1 млн. отишли за създаване на уеб сайта, останалите 23 млн. са за компонента Mozaik.

„Лицензите са по-скъпата част. Те са за достъп до MOZAIK, за създаване на съдържание, струва около 23 милиона лв.”, обясни Светослав Насвади, експерт „Програми и проекти”, МОН.

Лицензът е платен за три години. Той включва ползването му от 800 хил. ученици и 100 хил. учители и експерти.

Чрез приложението могат да се създават 3D модели и анимации. Има и библиотека с готови видеа.

„Mozaik мога да го използвам в много малки случаи, да не кажа почти в никакви случаи”, смята Светослава Шишиньова.

Тя е учител по английски език в гимназиален етап. За момента не вижда полза за своята работа от дигиталната раница.

„По моя предмет няма абсолютно никакви разработки. Аз преподавам от 8 до 12 клас, а нищо не намирам в дигиталната раници по своя предмет”, обяснява Светослава Шишиньова, учител по английски език, ПГХТТ, гр. Пловдив.

От МОН обясняват това с факта, че дигиталната раница все още се разработва. И посочват всеки учител може да създава съдържание.

„Личен избор на всеки учител дали иска дигитално съдържание да стане достъпно за всички, но имайте предвид, че ако стане достъпно за всички, то се заплаща на учителя за това, че го е създал”, каза Светослав Насвади.

За един урок хонорарът е 160 лева. Към момента най-много учебно съдържание има за учениците между 1-ви и 7-и клас. Всички обаче ще могат да видят програмата си за седмицата и оценките си през портала. Те и досега бяха налични, но през друг сайт.

„Това копиране понякога дава някои грешки. Надявам се да бъде пробирано преди да тръгне да работи официално и наистина нещата да са буквално копирани 1 към 1, за да може да се вижда и от електронния дневник и от дигиталната раница еднакво съдържание”, каза Мая Зафирова, директор на 140 СУ„Иван Богоров“, гр. София.