Случаят предизвика международен отзвук

Лидерът на руската наемническа групировка "Вагнер" Евгений Пригожин е загинал при самолетна катастрофа в Тверска област. Името му е било сред тези на десетте пътници на частния самолет „Ембрайер”, който снощи се разби край Москва. На борда имало седмина пасажери и трима пилоти. Отвъд катастрофата и смъртта на пасажерите другата категорично потвърдена информация е малко.

Руските власти разследват случая, но според експерти смъртта на лидера на „Вагнер” е била въпрос на време. 

Новината за разбилия се руски самолет веднага се превърна във водеща по света. Нито Владимир Путин, нито руският първи дипломат Сергей Лавров обаче са коментирали темата.

Освен че дълги години беше сочен за един от най-приближените до Владимир Путин, Пригожин, заедно с частната си армия, имаше и ключово участие във войната в Украйна. Нещата обаче се промениха, след като през юни „Вагнер” се обърна срещу Кремъл и военното ръководство, а походът на наемниците беше спрян с намесата на Беларус.

Още снощи стана ясно, че на борда на самолета са били някои от най-приближените хора на Пригожин.

Какво се случи

Самолетът е изпълнявал полет от Москва към Санкт Петербург. Малко след 18 часа местно време машината е започнала рязко да губи височина, а секунди по-късно изчезва и от радарите.

Появиха се различни версии относно случилото се. Очевидци разказват, че са чули два взрива, а след това се е издигнал стълб от черен дим. Според различни анализатори изстрелването на две ракети за противовъздушна отбрана срещу една цел е стандартна практика и това може да е предизвикало експлозиите. Хипотеза обаче изглежда спорна.

„Чух експлозия или взрив. Обикновено, когато има експлозия, след това има и ехо. Но сега не беше така. Имаше дим във въздуха, а част от крилото полетя в една посока. Страхувах се, че ще падне върху селото и ще удари някоя от къщите ни”, споделя Витали, който е станал свидетел на авиокатастрофата. Той стигнал до мястото, където е паднал самолета и видял как хора измъкват човек изпод останките на машината.

САМО ПО NOVA: Христо Грозев: Няма случай, в който Русия да нарече някого "предател", и да няма опит за ликвидиране

Руските власти разследват случая, но според експерти смъртта на лидера на „Вагнер” е била въпрос на време. Така се появиха и спекулации дали става въпрос за убийство, или случилото се е инцидент. По време на падането е имало и втори самолет на Пригожин, който е кацнал в Москва.

Късно вечерта в сряда беше публикуван и списъкът с пътниците и тричленния екипаж. Един от тях е Валерий Чекалов, смятан за един от най-приближените хора на Пригожин, който е ръководил проектите му зад граница. Чекалов е бил и директор на фирмите, през които минава дейността на групировката в Сирия и няколко африкански страни. Предполага се, че бившият подполковник от спецслужбите на Русия Дмитрий Уткин също е бил на борда. Отговорник за боевата подготовка на наемниците, самият той отговаря за позивната "Вагнер" и се предполага, че това е дало име на цялата групировка.

Самолетът е бразилски „Еmbraer. Машината е набирала и губила височина преди да започне падането. Това твърди доклад на Flightradar. Максималната височина, която е успял да достигне самолетът, е малко над 9 км. Последните данни за полета са получени, когато се е намирал на 6 км височина. Всичко се е случило за 32 секунди, а самият полет е продължил по-малко от половин час. Една от стюардесите на борда се е оплакала на свой роднина, че чакат необясним ремонт в последния момент, което разпалва и слуховете, че на борда е имало поставен експлозив.

Международните реакции

Буря от реакции и версии за съдбата на Евгений Пригожин след катастрофата в Русия. Случилото се беше коментирано от Москва и от Вашингтон.

Руският президент Владимир Путин направи видеообръщение към лидерите на БРИКС, които са в Йоханесбург. В краткото си изявление той отново не спомена катастрофата, в която се предполага, че са загинали създателите на групировката „Вагнер”. Външният министър на Русия Сергей Лавров също не направи коментар по случая. Не би било изненада, ако авиокатастрофата се окаже умишлено убийство, а не инцидент - това коментираха десетки анализатори.

„На първо място – ние нямаме нищо общо с това. Мисля, че всички знаят кой има”, заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Помощникът на украинския президент Зеленски Михайло Подоляк беше лаконичен. В социалните мрежи той написа, че самолетната катастрофа била сигнал от Путин към руския елит и написа "Внимавайте, нелоялността е равна на смърт".

Три са основните хипотези за случилото се според анализатори. Допуска се както възможността за удар от ракета, така и вътрешна намеса под формата на "терористичен акт". Някои пък допуснаха, че може да става въпрос за инсценировка.

Новината за евентуалната смърт на Евгений Пригожин предизвика смесени реакции, както сред украинци, така и сред руснаци. Някои бяха изпълнени с радост. „Тази новина може само да ме накара да се усмихна. Искам повече такива новини. Това ще направи нещата за Украйна много по-лесни”, каза Полина, която живее в Киев. Съгражданинът ѝ Игор допълни: „Не мисля, че това ще промени случващото се на фронта, но вероятно ще повдигне духа на нашите войници. Все пак хубаво е да се знае, че там има един самолет по-малко и десет руснаци по-малко”.

МОМЕНТЪТ НА АВИОКАСТРОФАТА: Падането на самолета, с който се предполага, че е летял Пригожин (ВИДЕО)

Други предположиха, че самолетната катастрофа може да накара руското правителство да затегне хватката си върху властта. „Е, това се очакваше заради някои от нещата, които Пригожин e направил или може би не е направил. Трябва да си понесе отговорността. Не непременно от главния човек в тази страна. Може да е някой друг. Доколкото знам, той е имал много врагове”, казва руснакът Дмитрий.

Официална позиция от Кремъл все още няма. В момента, в който стана ясна новината за самолетната катастрофа, в която вероятно е загинал Евгений Пригожин, руският президент Владимир Путин говореше на събитие в Курск, посветено на 80-годишнината от победата на Съветския съюз над Нацистка Германия. Путин не спомена нищо за катастрофата, но отдаде почит на руските войници на фронта.

Американският президент Джо Байдън беше сред първите световни лидери, които коментираха случилото се. „Не знам какво точно се е случило, но не съм изненадан. В Русия няма много събития, зад които да не стои Путин. През последния час и половина тренирах, така че не знам много по случая”, каза държавният глава на САЩ.

„Познаваме този повтарящ се модел на Русия, на Русия на Путин: смъртни случаи и подозрителни самоубийства, падания от прозорци, които остават неразкрити. Това още повече потвърждава факта, че една диктаторска властова система, построена върху насилие, познава само насилието – вътрешно и външно”, заяви Аналена Бербок, министър на външните работи на Германия.

А държавните мъже в Полша изразиха тревога, че обезглавяването на „Вагнер” поставя групировката под директния контрол на руския президент.

„Вагнер” под директното ръководство на Путин и неговите хора, ще бъде използвана повече от преди или поне на същите нива, както досега, като оръжие за провокация, изнудване, атаки и всякакъв тип действия, които целят да подкопаят сигурността на страните, които граничат с Русия и Беларус и да ги дестабилизират”, заяви Матеуш Моравецки, премиер на Полша.

Военни експерти коментираха новината за евентуалната смърт на създателите на „Вагнер” като доказателство за пресметливостта на Путин. Така нареченият "Поход на справедливостта" на наемниците беше преди точно два месеца. Някои руски издания твърдят, че Пригожин неведнъж е забелязван в Москва, въпреки споразумението с беларуския лидер Александър Лукашенко да остане в изгнание в Беларус.

Вижте как самолетът на Пригожин изчезва от радарите (ВИДЕО)

„В известен смисъл отне много време отговорът на въпроса „Защо това не се случи през юли?”. Според мен е свързано с уволнението на генерал Суровикин вчера. Мисля, че в армията има разделение във вижданията как протича войната. Вероятно Пригожин е имал приближени в руската армия, както и Суровикин. Така че първо е трябвало да се уверят, че тези хора са понижени или отстранени”, твърди проф. Катрин Стоунър, директор на Центъра за демокрация, развитие и върховенство на закона към Станфордския университет.

Късно снощи десетки хора положиха цветя и запалиха свещи близо до централата на „Вагнер”.

Кой беше Пригожин

Евгений Пригожин се превърна в ключов играч на руската инвазия в Украйна. Още преди Москва да започне това, което се превърна в най-мащабния военен конфликт в Европа след Втората световна война, Пригожин вече си беше спечелил репутацията на лидер на една от най-големите частни армии, действаща в половината свят.

Един човек с неясно минало, който поведе наемниците от "Вагнер" на бунт в Русия. Евгений Пригожин е роден на 1 юни 1961 година в Санкт Петербург. Учи в спортно училище за олимпийски надежди, но не постига грандиозни успехи в дисциплина си ски бягане. Печели десетки призови места в регионални турнири, но спортната му кариера приключва рано. И започва криминалната.

На 18 години сформира група за кражби. До 20-годишната си възраст се смята, че тя е извършила десетки обири на апартаменти в скъпи квартали. Прекарва общо девет години в затвора за различни дребни престъпления. Помилван е през 1988 г. и става готвач. В родния Санкт Петербург отваря няколко сергии за закуски. Според архивите на руското издание „Новая Газета” в тяхно интервю щастливият от успеха си Пригожин казал: „Рублите се трупаха по-бързо, отколкото майка ми успяваше да ги преброи“.

Авиокатастрофата със самолет на Пригожин: Инцидент или планирана атака

През следващите 8 години „готвачът на Путин”, какъвто прякор си печели впоследствие, продължава да развива империята си. Женен е и има син и дъщеря. Семейството му също е част от бизнес империята му, в която през 1991 г. се присъединява и хазартът. Започва и приятелството с Путин, който тогава е председател на Надзорния съвет за казина и хазарт.

Макар с години да отрича участието си във „Вагнер”, а дори и съществуването на групировката, се смята, че именно той организира въоръжаването и я регистрира в Аржентина.  Успява да убеди хиляди осъдени от затвора да се бият рамо до рамо с него в Украйна. Независимо от престъпленията им, обещава подкрепата си, стига те да му останат лоялни.

ВСИЧКО ЗА САМОЛЕТНАТА КАТАСТРОФА В РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК