Обстановката в страната се успокоява

В Гърция обстановката вече е значително по-спокойна. На много места в северната част на страната продължават да горят горски пожари, но те вече са значително по-малко след падналите валежи в последните 24 часа. В същото време болницата в Александропулис отново приема пациенти, след като беше евакуирана заради пожарите.

Едно от най-засегнатите места е Кирки. Напълно унищожени са 20 къщи, а хората са ядосани, защото смятат, че не им е оказана навременна помощ, не е имало пожарни и така е било допуснато огънят да навлезе във вътрешността на селото и да нанесе толкова много поражения. Хората настояват за отговори.

Междувременно Гърция сякаш излиза от тежката огнена криза, на много места огнищата вече са овладени, но остават и такива, които притесняват огнеборците.

ПОЖАРИТЕ В ГЪРЦИЯ: Дъжд помогна на огнеборците край Комотини

Във високопланинското село Кирки пожарът е дошъл от съседните хълмове с огромна скорост. Само за няколко дни огънят е връхлетял къщите и е унищожил десетки от тях.

Опожарените къщи не са една до друга. Огънят е пламвал само там където се приземи горящата пепел от близката гора. Унищожени са ферми и обори.

„Ако вие имате 400 животни и те просто загинат или останат без храна. Какво ще ядат тези оцелелите животни сега. Днес, утре? Всички виждат нашето унищожение, но нека всички видят и нашето възмущение”, възмущава се местен жител.

Селото все още се счита за евакуирано. Но хората постепенно се връщат в домовете си и опитват да свикват с новата действителност.

„Всичките ни гори ги няма, ние се превърнахме в пепел. Сега опитваме да сглобим несглобяемото. Нямаме ток, нямаме вода, това е една огромна катастрофа. Помощ няма отникъде. Всички сме съсипани”, заяви Христос Карабацакис, кмет на Кирки.

В Кирки обвиняват властите за забавени реакции и нехайство.

Огледът на щетите започна. Каква помощ ще получат останалите без дом тепърва ще става ясно.