От Камарата на автомобилните превозвачи смятат, че предложенията са стъпка в правилната посока

Отстъпки при тол таксите на база изминато разстояние. Това предлагат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Идеята е превозните средства над три и половина тона да се възползват от намалението при изминати над 4000 и над 6000 километра на територията на страната.

Предлага се отстъпките да се правят на месечна база. Така един камион или автобус при изминати над 4000 км по републиканската пътна мрежа ще може да получи намаление в платената такса от 30%, а тези, които пропътуват над 6000 км, да се възползват от 50% отстъпка.

От Камарата на автомобилните превозвачи изчисляват, че от привилегиите ще могат да се възползват почти всички автобуси, които изпълняват редовни линии. Що се отнася до камионите, обаче това ще бъдат около 1,5%, защото, по думите им, автопаркът работи предимно извън страната или минават транзит през България.

МРРБ започва проверка за неравности по магистралите и скоростните пътища

От 25 години Силвия Ангелова е в транспортния бранш. Има 9 автобуса, които извършват основно случаен превоз. За да пътуват по пътищата на страната, плаща около 450 лв. такси на месец. „Тежест е, защото цените все пак са високи за това което се предлага. Пътищата в никакъв случай не отговарят, затова всички превозвачи роптаят, защото си трошим автобусите”, казва собственичката на автобусна фирма. През летния сезон автобусите ѝ изминават около 4500 км на месец, а през зимата дори по-малко. Така, ако новите правила влязат в сила, отстъпката за нея ще бъде на ръба.

Според Регионалното министерство това ще се отрази и върху цените на билети и стоки. Идеята е намалението на база изминато разстояние да бъде прилагано със задна дата - от 1 юли тази година. „След реалното започване на прилагане на мерките цените би трябвало да не се увеличават, вероятно и да намалеят в някакъв разумен диапазон”, заяви началникът на политическия кабинета към МРРБ Николай Сайков.

По-високи тол такси за превозвачите

От бранша казват, че автобусните билите няма да поевтинеят, защото цените са фиксирани. Що се отнася до товарните превози - там можело да има промяна. От Камарата на автомобилните превозвачи смятат, че предложенията са стъпка в правилната посока, но не  достатъчна. „Много важен остава въпросът за начисляваните глоби и компенсаторни такси на превозвачите и неизправността на тол ситемата, заради която се начисляват тези такси”, посочва Димитър Димитров.

Текстовете на Регионалното министерство все още са на етап обществено обсъждане, което ще продължи един месец. Предстои да бъде уточнен и редът, по който ще се възстановяват сумите на превозвачите. Планът е това да става автоматично.