Членове на Европарламента ще оценят нейните компетенции да заеме мястото на Мария Габриел

За мен е истинска чест да съм днес пред вас. Европейският парламент е в основата на моята ангажираност към европейската идея от годините ми като евродепутат и последващата ми работа като член на Европейската сметна палата. Това бяха определящи моменти за мен като политик, професионалист и съм дълбоко благодарна за всички години на отлично сътрудничество, взаимно доверие, уважение и диалог. Това заяви в Европейския парламент кандидатът за български еврокомисар Илиана Иванова.

„За мен е чест да се изправя пред вас като кандидат-комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта. В тази си роля ще разчитам на опита и на експертния си опит, натрупани на предишни постове. Европа вече бе изправена пред множество кризи. Действията, които предприехме в отговор на неотдавнашните безпрецедентни предизвикателства, трябваше да са и бяха бързи, решителни и ефикасни. Всеки един от нас, в своята роля, работи изключително ангажирано. Нека отдам дължимото на предшественичката си Мария Габриел за неуморните усилия и постиженията ѝ, които донесоха толкова ползи не само на европейските граждани, но отскоро и на украинците”, каза още Иванова.

Кандидатът за български еврокомисар изтъкна, че все още има много аспекти, по които трябва да продължи усилената работа. „Ако спечеля доверието ви, ще мобилизирам всички налични в ресора ми ресурси, за да постигнем амбициозните си цели. За да спечеля доверието ви, ви дължа честни и ясни отговори на всички ваши въпроси и по всички теми, които ви притесняват”, подчерта тя.

Пред Европейския парламент Иванова сподели бъдещите си намерения: „Има три основни момента. Първо - ключовата роля на научните изследвания и иновациите, с оглед растежа в Европейския съюз. Второ - развитието на образованието и уменията, тъй като те са от основно значение за бъдещето и най-добрата инвестиция в него. Трето - сближаващата роля на културата за нашето общество, овластяването на младежите и обединяващата роля на спорта. Според мен научните изследвания и иновациите са от жизнено значение за устойчивото ни бъдеще. Убедена съм, че ако искаме да се справим с предизвикателствата на бъдещето, трябва да инвестираме днес в научните изследвания и иновациите”, посочи Иванова.

„Европа е двигател на научния процес. Европейци са сред най-добрите учени и новатори в света. Европейци са лауреати на Нобелова награда, лидери в областта на патентите и автори на изключително добри публикации. Но в областта на изследванията и иновациите все още има разпокъсаност. Инвестициите са под определената цел от 3% от БВП и доста по-ниски от инвестициите на някои от световните ни конкуренти. Целите по „Хоризонт Европа” са ясно определени в регламента. Ако бъда потвърдена на поста, ще направя всичко възможно, за да ги постигна. За целта на първо място ще работя за стабилен и достатъчен бюджет”, допълни българският кандидат.

Иванова посочи, че има редица ключови приоритети, по които иска да работи. „Първо - винаги е добре да се опростява. Ако се опростят процедурите, можем да достигнем до повече ползватели и да намалим процента на грешки. На второ място - ще се съсредоточа върху революционния новаторски потенциал на Европейския съюз. Европейският съвет за иновации е инструментът, който може да подсили сравнително слабата позиция на съюза в областта „Рисков капитал” и финансирането на рискови новаторски европейски предприятия. Те се нуждаят от финансиране, ако искаме да постигнат успех в световен мащаб”, е нейното мнение.

Членове на Европарламента ще оценят нейните компетенции да заеме мястото на Мария Габриел в ресор „Иновации, култура и образование”. Габриел подаде оставка на 15 май, за да заеме поста заместник министър-председател и министър на външните работи на България. Изслушването на Иванова ще продължи три часа. За поста Иванова, която е кандидатът на ГЕРБ-СДС, се състезаваше с предложения от ПП-ДБ Даниел Лорер.